İlköğretim 5. sınıf Türkçe dersi öğretim programına ilişkin müfettiş, okul yöneticisi ve öğretmen görüşlerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi(Ankara ili örneği)
Review of the opinions of the inspectors, school managers and teachers regarding the primary education 5th class Turkish lesson education prodram according to same variables (Ankara sample)
  1. Tez No: 279594
  2. Yazar: ALEV KAYMAKAMOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜCEL KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim programları, yapılandırmacı yaklaşım, Türkçe öğretim programı, education programs, constructive approach, Turkish lesson program
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu Araştırmanın amacı; ilköğretim beşinci sınıf Türkçe dersi öğretim programına ilişkin ilköğretim müfettişleri, okul yöneticileri ve öğretmen görüşlerinin belirlenmesi ve çeşitli değişkenlere göre karşılaştırılmasıdır.Araştırmanın evrenini, Ankara ilindeki ilköğretim okullarında görevli öğretmen ve yöneticiler ile Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışan ilköğretim müfettişleri oluşturmaktadır. Bu çalışmanın örneklemi ise; 2009- 2010 eğitim- öğretim yılında Ankara'nın 8 merkez ilçesindeki (Çankaya, Etimesgut, Mamak, Sincan, Yenimahalle, Altındağ, Keçiören, Gölbaşı) devlet okullarında görevli öğretmen ve yöneticiler ile Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışan ilköğretim müfettişleridir. Çalışmada; evrende bulunan 175 Müfettişin tamamına ulaşılmış ancak 118 anketin geri dönüşümü olmuştur. Basit tesadüfî örnekleme ile belirlenen 66 okuldaki 296 öğretmen ve 78 yöneticiye anket uygulanmıştır. Araştırmada bu şekilde toplam 492 katılımcıya ulaşılmıştır.İlgili kaynaklar ve araştırmalar incelenerek, araştırmacı tarafından geliştirilen 105 maddelik veri ölçme aracındaki madde sayısı önce uzman görüşleri ile 97'ye düşürülmüş, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları sonucunda ölçekteki soru sayısı 97-21=76 olarak belirlenmiştir. Ölçeğin bütününe ilişkin (cronbach alfa)güvenirlik katsayısı 0.98 olarak bulunmuştur.Araştırmanın bulgularına göre; ilköğretim müfettişleri, okul yöneticileri ve öğretmenlerin beşinci sınıf Türkçe dersi öğretim programının ögelerine ilişkin görüşleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. İlköğretim müfettişleri, okul yöneticileri ve öğretmenler Türkçe öğretim programının kazanım, içerik, eğitim?öğretim süreci ve değerlendirme ögelerine ?kısmen katılıyorum? görüşündedirler. Programın kazanım ve içerik ögesi için verilen cevaplar öğretmenlerin sınıf mevcutlarına göre farklılık göstermektedir. Sınıf mevcutları az olan öğretmenlerin programın kazanım ve içerik ögesine daha olumlu görüş bildirdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to identify the opinions of the primary education inspectors, school managers and teachers regarding the primary education 5th class syllabus for Turkish lessons and to compare them according to various variables.The study universe covers the teachers and managers working in the elementary schools in Ankara province and the primary education inspectors working in the Provincial Education Directorate of Ankara. The study sampling consists of the teachers and managers working at the public schools in 8 central districts (Çankaya, Etimesgut, Mamak, Sincan, Yenimahalle, Altındağ, Keçiören, Gölbaşı) of Ankara in the academic year of 2009- 2010 and the primary education inspectors working in the Provincial Education Directorate of Ankara. All of the 175 inspectors included in the universe were reached in the study however only 118 questionnaires had feedback. Questionnaires were applied to 296 teachers and 78 managers in 66 schools identified through simple random sampling. In this way a total of 492 participants were reached in the study.The number of items in the data measurement tool, which was 105 as developed by the researcher, was first reduced to 97 with specialists? opinions after examining the relevant sources and studies, and the number of questions in the scale was determined as 97-21=76 as a result of the validation and reliability studies. Cronbach alfa of the whole scale was found as 0.98.According to the research findings, there was no significant statistical difference between the opinions of the primary education inspectors, school managers and teachers regarding the 5th class syllabus for Turkish lesson education. Primary education inspectors, school managers and teachers ?partly agree? with the gains, content, training-education process and evaluation elements of the Turkish syllabus. The answers given regarding the gains and content element of the syllabus differ according to the class sizes of the teachers. It was found that the teachers with a smaller class size have a more positive opinion on the gains and content element of the syllabus.