Öğretmen performansına dayalı doğrudan öğretim yaklaşımıyla sunulan aile eğitimi hizmet içi eğitim programının etkililiği
Efficiency of family education in service training presented by the direct instruction approach with teacher?s performance taken into consideration
  1. Tez No: 279621
  2. Yazar: EMİNE GÜLTEKİN SEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL VAROL ÖZYÜREK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet İçi Eğitim Programı, Davranış Denetimine Yönelik Aile Eğitim Programı
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 426
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen performansına dayalı doğrudan öğretim yaklaşımıyla sunulan aile eğitimi hizmet içi eğitim programının, zihin engelliler öğretmenlerinin davranış denetimine yönelik aile eğitim programı planlama ve sunmayla ilgili program amaçlarını gerçekleştirmelerinde etkili olup olmadığını ve sürekliliğe olan etkilerini belirlemektir.Araştırmanın amaçlarını gerçekleştirebilmek için tek denekli deneysel desenlerden denekler arası çoklu yoklama deseni kullanılmıştır.Araştırmanın deneklerini, üniversitelerin özel eğitim bölümü zihin engellilerin eğitimi anabilim dalından mezun öğretmenler arasından seçilen üç asıl, bir yedek denek oluşturmaktadır.Araştırma verilerinin toplanabilmesi için, ?Aile Eğitim Programı Planlama Ölçü Aracı?, hizmet içi eğitim programında kavram ve işlemlerin sunulmasını yazmayla ilgili düzeylerini belirlemeye yönelik olarak, ?Aile Eğitimi Programında Yer Alan Kavramların ve İşlemlerin Sunulmasını Yazma Kontrol Listesi? ve kavram ve işlemlerin sunulmasıyla ilgili düzeylerini belirlemeye yönelik olarak, ?Aile Eğitim Programında Yer alan Kavramların ve İşlemlerin Sunulması Kontrol Listesi?, öğretim yapılırken deneklerin bilgi ve işlemlere yönelik gösterdikleri ilerlemeleri kaydetmek için ilerleme kayıt çizelgeleri ve uygulama güvenirliği formu geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Öğretmenlere öğretmen performansı dikkate alınarak doğrudan öğretim yaklaşımıyla sunulan hizmet içi eğitim programının öğretim planlarının uygulanmasına yönelik öğretim materyalleri hazırlanmış ve araştırmacı tarafından uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin analizinde grafiksel analiz kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre, Öğretmen Performansına Dayalı Doğrudan Öğretim Yaklaşımıyla Sunulan Aile Eğitimi Hizmet İçi Eğitim Programı'nın zihin engellilerin eğitimi programından mezun birinci, ikinci ve üçüncü öğretmene uygulanmasının, öğretmenlerin aile eğitim programı planlama ile aile eğitim programında yer alan kavramların ve işlemlerin sunulmasını yazma ve kavramların ve işlemlerin sunulmasına yönelik becerileri % 75'lik ölçüt düzeyinin üstünde kazanmalarında etkili olduğu izlenimi edinilmektedir.Hizmet İçi Eğitim Programı'nın zihin engellilerin eğitimi programından mezun birinci, ikinci ve üçüncü öğretmene uygulanmasının, öğretim tamamlandıktan 14 gün sonra, öğretmenlerin aile eğitim programı planlama ile aile eğitim programında yer alan kavramların ve işlemlerin sunulmasını yazma ve kavramların ve işlemlerin sunulmasına yönelik becerileri % 75'lik ölçüt düzeyinin üstünde sürdürmelerine yol açtığı izlenimi edinilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the influences of family education in service training presented by direct instruction approach programme over the teachers of mentally disabled in their parent education programme towards behavior control and whether they are effective in realization of programme targets and to determine the influence over their sustainability.To realize the aim of research, multiple probe design across subjects have been used from single subject experimental designs.The subjects of research are the three principal and one supplementary graduates of universities? special training departments? mentally disabled division.In order to collect the data of research, the below advancement record tables and application reliability forms have been devised and applied; ?Parent Education Planning Measuring Device?, to determine the levels of writing and presentation of concept and operation for in service education programme, ?The Check List for Noting the Presentation of Concepts and Operations in Parent Education Programme?, to determine the levels of presentation for concept and operation. The teaching materials have been prepared and applied by the researcher to the teachers with their teaching performance of in service education presented with direct instruction approach.For the analysis of data obtained in the research, the graphical analysis has been used.The impression has been obtained that the application of family education in service training presented by the direct instruction approach with teacher?s performance taken into consideration over the teachers, graduated from the mentally disabled training programme with first, second and third degrees has shown that it has been efficient over to the skills of teachers? planning of parent education and the skills of presentation of concepts and operations along with the writing and reading skills in parent education programme, by well over %75 of criteria level.It has also been observed that the application of family education in service training presented by the direct instruction approach with teacher?s performance taken into consideration on the teachers, graduated from the mentally disabled training programme with first, second and third degrees, after 14 days of the completion of training, has been efficient over to the skills of teachers? planning of parent education and the skills of presentation of concepts and operations along with the writing and reading skills in parent education programme, by well over %75 of criteria level.Keywords : In Service Training Programme, Parent Education Programme for Behavior Control