Temel sanat eğitiminde fotoğraf ilişkisi
The relationship between basic art education and photography
- Tez No: 279631
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Temel Sanat Eğitimi, Sanat Eğitimi, Fotoğraf Sanatı, Estetik, Temel Sanat Eğitiminin Nitelikleri ve Fotoğraf Sanatını Oluşturan Öğeler, Basic Art Education, Art Education, Art of Photography, Aesthetics, The Characteristics of Basic Art Education, The Elements of Art of Photography
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
?Temel Sanat Eğitiminde Fotoğraf İlişkisi? konulu tez çalı?mamda amacımız Sanat Eğitiminde kullanılan temel sanat eğitiminin öğelerinin yalnızca resim sanatında değil diğer sanatlarda da kullanılmaktadır, bu sanat dallarımızdan bir tanesi fotoğrafçılıktır. Fotoğrafçılıkta kullanılan temel öğelerin temel sanat eğitiminde kullanılan temel öğelerle benzerlikler ve ilişkiler bulunmaktadır. Bu benzerlikler ve ilişkileri ortaya çıkarmayı amaçlanmıştır.Araştırmanın yöntemi ise konuya ilişkin yazılı kaynaklar genel tarama modeli ile (literatür taraması) elde edilip kavramsal çerçeve oluşturulmuştur.Çalışmanın evrenini, temel sanat eğitiminin ve sanatın ilkelerini oluşturan ilke ve elemanlarla, fotoğrafçılık sanatı oluşturmaktadır.Araştırmanın örneklemini ise sanat eğitiminde kullanılan temel sanat ilke ve elemanlarını içermektedir. Temel sanat eğitiminin ilke ve elemanlarını oluşturan renk, çizgi, doku, biçim-form, mekan, denge gibi unsurlarını içermektedir.Araştırmada veriler, literatür (kaynak) tarama yöntemi ile elde edilmiştir. Yazılı kaynakları toplama işlemi kütüphane araştırmaları ve internet yolu ile elde edilmiştir.Verilerin analizi, betimsel analiz ve içerik analizi şeklinde yapılmıştır. Araştırma boyunca elde edilen veriler analiz edilip, benzerlikler ve farklılıklar arasındaki ili?kilerin, araştırmayı sonuca ulaştıracak biçimde olup olmadıkları karşılaştırmalarla sınanmıştır.Sonuç olarak temel sanat eğitiminde yer alan öğelerin fotoğraf sanatında da yer aldıkları ve benzerlikler gösterdikleri sanat dallarının temelini oluşturan öğelerin birbirleriyle benzerlik gösterdiklerini ve birbirleriyle ili?ki için oldukları görülmüştür. Her ne kadar bazısanat dalarlının teknolojiyle çok yakın olmasına rağmen temel sanatın temelini oluşturan öğelerin bütün sanat dalları ile iç içe olduğu karşılaştırmalarla sınanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal that elements of basic art education are not only in relationship with art of painting, but they are also part of other arts. One of these fields is art of photography. There are relationships and similarities between the elements used in photography and the elemnts of basic art education. In this particular study, it is aimed to show all these similarities and the relationships.The conceptual framework of the study has been formed by collecting relevant information by a general liteature review.The study universe consists of photography end the elements and principles which make up basic art education and art.The paradigm of the study consists of elements and the principles used in art education. It also includes such elements as colour, line, texture, form, place and balance, which, together, make up the principle and the elements of basic art education.The written data was collected from libraries and from the internet.The analysis was carried out by menas of descriptive analysis and content analysis. By analysing the data, the relationship between similarities and the distinctions have been examined by comparison in order to see whether they lead the research to a conclusion or not.To sum up it has been found out that the elements of basic art education are parts of photography as well. The elements also bear resemblances and relations in both. Although some fields of art are in close relationship with technology, the elements which form the basis of basic art are found to be the ones within the other fileds of art.