Eğitim yazılımlarında kullanılan farklı özelliklerdeki eğitsel arayüz ajanlarının ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine yönelik başarı, tutum ve öğrenilenlerin kalıcılığı üzerine etkisi
The effect of different educational interface agents that are used in educational software on the 8th grade primary school students? achievement, attitude and learning permanency for the science and technology course
- Tez No: 279694
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU KILIÇ ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Educational Interface Agent, Educational Software, Achievement, Attitude, Consistent Learning
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırma, eğitim yazılımlarında kullanılan farklı özelliklerdeki eğitsel arayüz ajanlarının ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin Fen ve Teknoloji dersine yönelik başarı, tutum ve öğrenilenlerin kalıcılığı üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmada, öntest - sontest ? kalıcılık testi kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmaya 2009 - 2010 eğitim öğretim yılının I. döneminde Düzce ili İstilli İlköğretim Okulunun 70 öğrencisi katılmıştır. Deney ve kontrol grupları rastgele seçilmiştir. 8-B sınıfı (17 öğrenci) deney grubu I, 8-C sınıfı (17 öğrenci) deney grubu II, 8-A sınıfı (18 öğrenci) deney grubu III ve 8-D sınıfı (18 öğrenci) kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney gruplarında eğitsel arayüz ajanıyla desteklenmiş eğitim yazılımları, kontrol grubunda (18 öğrenci) ise eğitsel arayüz ajanı ile desteklenmemiş ancak diğer özellikleri açısından deney grubunun kullandığına eş bir yazılım kullanılmıştır. Deney gruplarının kullandığı eğitim yazılımlarını birbirinden ayıran tek özellik yazılımda kullanılan eğitsel arayüz ajanıdır: Deney Grubu I'de gerçek insan görünümüne sahip eğitsel arayüz ajanının kullanıldığı eğitim yazılımı, deney grubu II'de çizgi film karakteri şeklinde görünüme sahip eğitsel arayüz ajanının kullanıldığı eğitim yazılımı kullanılırken, deney grubu III'te ise arayüz ajanının görsel varlığının yazılım ekranında olmadığı ancak ses kullanılarak öğrencilerle iletişimin sağlandığı eğitim yazılımı kullanılmıştır. Eğitim yazılımları sekizinci sınıf Fen ve Teknoloji dersi kapsamında ?Canlılar ve Hayat? ünitesi için hazırlanmıştır.Araştırmada verilerin toplanması için 32 sorudan oluşan ?Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği?, 15 çoktan seçmeli sorudan oluşan ?Başarı Testi? ve deney gruplarındaki öğrencilerin görüşlerini almak için ?Yarı Yapılandırılmış Öğrenci Görüş Formu? kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, gerçek insan görünümüne sahip eğitsel arayüz ajanının kullanıldığı eğitim yazılımını kullanan öğrenciler, Fen ve Teknoloji dersine yönelik başarı, tutum ve öğrenilenlerin kalıcılığı açısından diğer deney gruplarındaki öğrenciler ile kontrol grubundaki öğrencilerden daha başarılı olmuşlardır.Eğitim yazılımlarının eğitsel arayüz ajanı ile desteklenmesi öğrencilerin başarılarına olumlu yönde etki etmektedir ve ilköğretim sekizinci sınıf öğrencileri için geliştirilecek eğitim yazılımlarının gerçek insan görünümüne sahip eğitsel arayüz ajanlarıyla desteklenmesine dikkat edilmelidir.Anahtar Kelimler: Eğitsel Arayüz Ajanı, Eğitim Yazılımı, Başarı, Tutum, Kalıcı Öğrenme.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out to assess the effect of the educational interface agents used in educational software and having different features on achievement, attitude and learning retention of the 8th grade primary school students? towards the Science and Technology course.An experimental design including pretest - posttest - permanecy test control group was used in the study. 70 students from İstilli Primary School in Düzce province participated in the research in the first semester in 2009 - 2010 academic year. The experimental and the control groups were selected randomly. 8-B class (17 students) was selected as the experimental group I, 8-C class (17 students) was selected as the experimental group II, 8-A class (18 students) was selected as the experimental group III and 8-D class (18 students) was selected as the control group. The educational training software supported by interface agents were used in the experimental group and in the control group (18 students) a software that is not supported by the educational interface agent but equal to the other features of the software used by the experimental group was used. The only feature distinguishing experimental groups is the educational interface agent used in the software: Educational software with educational interface agents in the form of real human appearance was used in the experimental group I, the educational software with educational interface agents in the form of cartoon character appearance was used in the experimental group II, the software used in the experimental group III is an educational training software in which the interface agent is not presented visually on the software display but the communication between the agent and the students is performed by the agent orally. Educational software was prepared for the unit“Organisms and Life”as part of the eighth grade science and technology course.An ?Achievement Test consisiting 15 Multiple Choice Questions? was used to evaluate the students? pretest, posttest performance and learning consistency, an ?Attitude Scale Consisting 32 Questions? was used for data collection, and a ?Semi Structured Student Interview Form? was used to get the the students' opinions in the experimental groups.The results of the study have shown that the students using the educational software with educational interface agents in the form of real human appearance were more successful than the students of the other experimental groups and the students of the control group in terms of achievement, attitude and learning consistency toward Science and Technology course.To support educational software with educational interface agent has a positive effect the on students? achievement, therefore, educational software that will be developed for eighth grade elementary school students should be supported by educational interface agents in the form of real human appearance.