İlköğretim II. kademe branş öğretmenlerinin kaynaştırma uygulamalarında karşılaştıkları sorunlar ile ilgili görüşleri
Primary school branch teachers' opinions about problems they are facing during inclusive education
- Tez No: 279695
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYYİP DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma Uygulaması, Kaynaştırma Öğrencileri, Sorunlar, Inclusive Education, Inclusive Students, Problems
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu Araştırmanın amacı; ilköğretim II. kademe branş öğretmenlerinin, kaynaştırma uygulamalarında karşılaştıkları sorunların tespit edilmesidir. Betimleme modelinin kullanıldığı araştırmanın evrenini, 2009?2010 eğitim öğretim yılında, Ankara ilinde kaynaştırma uygulaması yapan ilköğretim okullarındaki branş öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu evrenden tesadüfi (random) olarak seçilen 170 branş öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırmada, ölçme aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan anket kullanılmıştır. Öğretmen niteliklerinden kaynaklanabilecek eksikliklerin tespit edilebilmesi için 13, öğretim ortamından kaynaklanabilecek sorunlar için 8, eğitim programından kaynaklanabilecek sorunlar için 5, öğrenci niteliklerinden kaynaklanabilecek sorunlar için 6, ailelerin tutumlarından kaynaklanabilecek sorunlar için 7, okul yönetiminden kaynaklanabilecek sorunlar için 2 anket maddesi bulunmaktadır. Verilerin analizi için SPSS for Windows 15.0 programı kullanılmıştır.Araştırma bulgularına göre; Öğretmenler, kaynaştırma öğrencilerinin normal sınıflarda bulunmasından memnun olmadıklarını ve iletişim problemi yaşadıklarını belirtmişlerdir. Araştırmanın sonucunda; öğretmenlerin kaynaştırma uygulamalarıyla ilgili bilgi eksiklikleri ve yardıma ihtiyaç duydukları tespit edilmiştir. Ayrıca, Okulların fiziki ortamlarında gerekli düzenlemelerin bulunmaması araştırmanın diğer sonuçlarındandır. Bu nedenle de okulların fiziki ortamlarının öğrencilerin gereksinimleri düşünülerek düzenlenmesi önerilmektedir. Öğretmenlerin, bireysel eğitim programlarını hazırlama ve uygulamada sorun yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin bilgi ve uygulamadaki eksikliklerini gidermek amacıyla hizmet içi eğitim programlarına ağırlık verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the problems, primary school branch teachers are facing during inclusive education. The universe of this study, in which the descriptive model has been used, includes the branch teachers working at the primary schools in Ankara, of the 2009-2010 education year. The example of this study includes 170 branch teacher selected randomly from this universe.In this study, as a measurement tool; questionnaire prepared by the researcher is used. 13 questionnaire items for the problems about teacher?s sufficiencies, 8 questionnaire items for the problems about schools? physical conditions, 5 questionnaire items about the problems of education programme, 6 questionnaire items for the problems about students, 7 questionnaire items for the problems about families and 2 questionnaire items about school administrators have taken part in this research. For the analysis of the data , SPSS for Windows 15.0 programme has been used.According to the findings of the study, the teachers have stated that they are not satisfied with inclusive students? beeing at the general education classes. Also, the teachers stated that they have communication problem with these students. As a result of this study; it has been found out that teachers have inadequate knowledge about inclusive education and they are in need of help. However, as an other important result, the schools are lack of suitable physical environments. Thus, schools? physical conditions should be regulated according to students? needs. Also, it has been determined that teachers have difficulties in preparing and practising Individualized Education Programme. In order to inform teachers , it is suggested to pay attention to the inservice training courses.