İlköğretim ıı. kademe okullarındaki branş öğretmenlerinin, bazı değişkenlere göre öğretim teknolojilerini kullanma düzeylerinin incelenmesi
An Investigation on the usage of instructional technologies by the subject teachers according to some variables at the second grade of the primary schools
- Tez No: 206407
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET TEKDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Branş öğretmenleri, öğretim teknolojileri, materyal, Subject teachers, instructional technologies, material
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Betimsel olan bu araştırmada öğretmenlerimizin öğretim teknolojilerini eğitim-öğretim faaliyetlerinde kullanıp kullanmadıkları ve cinsiyet, yaş, kıdem, eğitim seviyesive branşa göre farklılıkları incelenmiştir.Araştırma 2005-2006 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde, Adana ilininSeyhan ilçesinde belirlenen 11 okuldan 246 öğretmene anket uygulanarakgerçekleştirilmiştir. Kullanılan anket 59 sorudan oluşmaktadır. Araştırma sonuçlarınınanalizinde SPSS (Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı) programı kullanılmış,öncelikle araştırma kapsamındaki bütün öğretmenlerin sorulara verdikleri cevaplarınfrekans ve yüzdelik oranları çıkarılmıştır. Öğretmenlerin cinsiyet, yaş, kıdem, eğitimseviyesi ve branşa göre öğretim teknolojilerini kullanımlarında fark olup olmadığına?Ki-kare? testi ile bakılmış ve anlamlı fark bulunanlar çapraz tablolar ile incelenmiştir.Sonuçta öğretmenlerin öğretim teknolojilerini eğitim-öğretimde yeterincekullanamadıkları görülmüştür. Okullarda yeterli materyal bulunmaması, bumateryallerin elde edilmesinin zor olması ve öğretmenlerin öğretim teknolojileri ileilgili yeterli bilgiye sahip olmamaları sebepler arasındadır.
Özet (Çeviri)
In this research which is descriptive, the usage of instructional technologies inactivities of education by the teachers and the differences according to the gender, age,seniority, level of education and subject are investigated.The research is performed by applying questionnaires to 246 teachers from 11primary schools, in second semester of 2005-2006, in Seyhan, the town of Adana. Thequestionnaire consists of 59 questions. For the analysis of the research results SPSSprogram is used, first the frequencies and percentages for the answers of all teachers inthe research are calculated. By the ?Chi-square? test, the difference between the usageof instructional technologies according to gender, age, seniority, level of education andsubject is examined and the ones which have meaningful difference are shown in chartsusing ?Crosstabs?.Eventually, it is determined that the usage of instructional technologies is notenough. Some of the reasons are lack of materials in schools, the difficulty of findingthese materials and teachers not having enough information about the instructionaltechnologies.