Türkiye'de inanç turizmi kapsamında Aziz Pavlus'un yeri önemi ve turistik ürün potansiyelinin değerlendirilmesinde tanıtım faaliyetlerinin rolü
Role of the promotional activities in the evaluation of the location, importance and touristic material potential of the Saint Paul within the scope of belief tourism in Turkey
- Tez No: 279719
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHAN ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Tanıtma, Turistik Tanıtma, İnanç Turizmi, Aziz Pavlus, Tourism, Promotion, Touristic Promotion, Belief Tourism, Saint Paul
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, Aziz Pavlus Evininin tanıtma faaliyetlerini yürüten özel-kamu kurum ve kuruluşlarının bu yönelimin tanıtımında kullandığı faaliyetlerin etkinliğine ilişkin yabancı ziyaretçilerin görüşlerini belirtmektir.Bu amaçla 2008 yılından bu yana Hıristiyanlarca hac merkezi olarak ziyaret edilen Tarsus'taki Aziz Pavlus Evinde 396 turiste anket uygulanmış, bu anketlerden çalışmada veri olarak kullanılabilecek biçimde doldurulmuş olanların 385 adet olduğu tespit edilmiştir.Söz konusu amaca yönelik olarak uygulanan bu anket üç bölümden oluşmaktadır. Anketin ilk bölümünde; katılımcıların demografik özelikleri ile ilgili sorular yer almakta olup, ikinci bölümde ziyaretçilerin turistik etkinliklerine ve seyahatlerinin amaçlarına ilişkin sorulara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise tanıtım faaliyetlerinin etkinliğini belirlemeye yönelik dokuz ifadeyi içeren üç soru bulunmaktadır.Bu araştırmada, Hıristiyan turistlerin mezhepleri ile Tarsus'u ziyaret amaçları arasında ilişki, Turistlerin dini inançları ile Tarsus'ta kalış süreleri arasında ilişki, Aziz Pavlus Evinin tanıtılma yeterliliklerini algılama düzeyinin turistlerin yaşlarına, cinsiyetlerine ve dini inançlarına göre farklılık gösterip göstermediği çeşitli istatistiksel analizler (Ki-Kare Bağımsızlık Testi, Bağımsız İki Örnek t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi) ile test edilmiştir.Elde edilen istatistiki sonuçlarda Katolik mezhebine bağlı bireylerin yönelimi daha çok ziyaret ettikleri ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte Hıristiyanların yönelimi günübirlik ziyaret ettikleri, bu doğrultuda yönelimin direkt bir inanç turizmi merkezi konumunda olmadığı daha çok uygulanan turlarda ziyaret edilen bir merkez konumunda olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca turistlerin, yaşlarına, cinsiyetlerine ve dini inançlarına göre Aziz Pavlus Evinin tanıtılma yeterliliklerine ilişkin düşüncelerinin farklılık göstermediği; turistlerin daha çok yönelimin tanıtımında kullanılan Halkla ilişkiler faaliyetlerini daha başarılı buldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to state the views of foreign visitors related to the performance of the activities that are used by private- public institutions and establishments in the promotion of the tendency towards promoting the House of Saint Paul.For this purpose, in the House of Saint Paul that is in Tarsus and that is visited as a pilgrimage center by the Christian people since 2008, the polls were carried out on 396 tourists, and it is determined that there are 385 pieces of the poll that were filled up in a way that could be used as data in this study.This poll that was performed towards the aim in question consists of three parts. In the first part of the poll; there are questions about the demographical characteristics of the participants, in its second part; there are questions about the touristic activities of the visitor and the aims of their trips. In the third part, there are three questions that include nine statements aimed at determining the effectiveness of the promotional activities.In this study, relation between the religious sects of the Christian tourists and their aim for visiting Tarsus, the relation between the religious belief of the tourists and their duration of staying in Tarsus and the fact that whether the level for comprehending the competence of promotional activities of House of Saint Paul show difference according to the ages, genders and religious beliefs of the tourist was tested through various statistical analyses (chi- square Independence Test, Independent two samples t Test, single direction variance analysis).In the statistical results that were gathered, it is realized that individuals who are from Catholic sect visit this House more than the individuals from other sects. However it is determined that Christians pay one- day visit to this House and rather than being considered directly in the position of being belief tourism center, this House is in the position of being a center that is visited on tours. Furthermore, it is concluded that the thoughts of the tourist about the competence of the promotional activities for the House of Saint Paul do not differ according to the ages, genders and religious beliefs of the tourist, and tourists have found the Public relation activities that are used in the introduction of this tendency much more successful.