Öğretmen adaylarının elektrik devreleri ile ilgili kavram yapılarının repertuvar çizelge ve kavram haritasıyla belirlenmesi
Determining teacher candidates? concept images about electric circuits via repertory grid and concept maps
  1. Tez No: 279768
  2. Yazar: RIZA SALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM KANDİL İNGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: repertuvar çizelge tekniği, kavram haritası, fizik eğitimi, basit elektrik devreleri, repertory grid technique, concept maps, physics education, simple electricity circuits
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının elektrik devreleri ile ilgili kavram yapılarını repertuvar çizelge tekniği ve kavram haritaları ile ortaya çıkarmaktır. Araştırma üç yüksek lisans öğrencisinin katılımı ile yapılmıştır. Her öğrenci ile bireysel olarak iki oturum gerçekleştirilmiştir. İlk oturumda öğrenciler kavram haritası oluşturmuşlardır. Kavram haritası oluşturulmasında öğrencilere yardımcı olmak için yirmi bir kavram verilmiştir. İkinci oturumda, öğrenciler ile repertuvar çizelgeleri oluşturulmuş ve ardından öğrenciler ile bireysel yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Repertuvar çizelgesinde, basit elektrik devreleriyle ilgili on iki madde öğrenciler tarafından derecelendirme yöntemiyle doldurulmuştur. Öğrencilerden, yapıları maddelere göre 1 ile 5 arasında derecelendirmeleri istenmiştir. Repertuvar çizelgelerinin analizinde Gridsuite4 bilgisayar programı ve nitel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bireysel görüşmeler ise betimsel analiz metoduyla analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, basit elektrik devrelerinde, repertuvar çizelge tekniğinin öğrencilerin kavram yapılarını ortaya çıkardığı bulunmuştur. Elektrik konusunda, öğrencilerin ?Potansiyel fark devrede akar, dolaşır?, ?Kısa devre durumunda üretecin enerjisi değişmez?, ?Akım potansiyel fark oluşturur?, ?Devre açık ise üretecin uçlarında potansiyel fark yoktur? şeklinde kavram yanılgılarına sahip oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to determine teacher candidates? images about electric circuits via repertory grid technique and concept maps. The research was conducted with three master students. Two sessions were made each student. In first session, student made up a concept map about electricity. For helping students, the researcher served twenty one concepts about electricity. In second session, the researcher employed two research methods, namely the Repertory Grid technique and individual interviews. In repertory grid, 12 elements related to direct current circuits were selected and these elements were translated into physical grids that the students could comprehend by the researcher. The students were asked to fill in the grid by means of rating from 1 to 5. The computer program named Gridsuite4 and qualitative methods were followed in the analysis of the students? grid. Individual interviews were analyzed by descriptive analysis methodology. The research found out that the repertory grid technique reveals the concept image of the students about simple electrical circuits. Three misconceptions of the students about short circuit were identified. These misconceptions are:1) assigning the properties of current to voltage,2) current is the cause of the voltage,3) when short circuit occur, energy of battery does not change