9. sınıf öğrencilerinin kimyasal değişimler konusundaki kavramsal başarıları üzerine alternatif değerlendirme tekniklerinin etkisi
The effect of the alternative assessment techniques to first grade of high school students? conceptual success on the subject of the chemical changes
  1. Tez No: 279769
  2. Yazar: FATMA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER EKMEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif değerlendirme teknikleri, yapılandırılmış grid, tanılayıcı dallanmış ağaç, kavram haritaları, kimyasal değişimler, Alternative Assessment Techniques, Structural Communication Grid, Tree Diagram, Concept Map, Chemical Change
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmada, kimyasal değişimler ünitesinde alternatif değerlendirme tekniklerinin kullanılması durumunda öğrenci başarısındaki ve tutumundaki değişmeyi belirlemek amaçlanmıştır.Uygulama, 2009?2010 öğretim yılında Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencileri (N=176) ile yürütüldü. Rastgele üç sınıf kontrol, diğer üç sınıf ise deney grubu olarak seçildi. Araştırma kontrol gruplu ön test son test deneysel desene ve karma yöntem araştırmasına göre yapıldı. Araştırmada tutum ve başarı testleri, etkinlik kâğıtları nicel veri elde etmede, süreç değerlendirme formları da nitel veri elde etmede kullanıldı. Uygulamada deney ve kontrol grubunun her ikisine de yapılandırmacı yaklaşıma uygun tekniklerle dersler yapıldı. Yalnızca 5E planının değerlendirme kısmında soru teknikleri farklı uygulandı. Araştırmanın sonucunda elde edilen veriler t-Testi, ANCOVA analizi ve içerik analizi yöntemleriyle değerlendirildi. Anlamlılık düzeyi olarak 0.05 alındı.Araştırmanın bulgularına göre deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ön test puanları kontrol altına alındığında, başarı testi puanları açısından aralarında anlamlı fark bulunmadığı görüldü. Öğrencilerin tutum ölçeği puanları değerlendirildiğinde, ön test puanları arasında anlamlı bir fark bulunamazken, son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark bulundu. Deney grubu öğrencilerinin süreci değerlendirmeye yönelik formlara verdikleri yanıtlar üzerinde yapılan içerik analizi sonuçları, uygulanan tekniklerin öğrencilerin alternatif değerlendirme sürecini algıları üzerinde olumlu etkisinin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research?s aim is to determine the difference of the student?s success and attitude when the alternative assessment techniques are used in the unit of chemical changes.The application has been made in the term of 2009 ? 2010 with 176 first grades of high school students. Experiment and control groups were determined randomly. As research design, pre-post-test control group design was used. The data gained from the research was evaluated with the techniques of t test, covariance analysis and content analysis. The level of significance was taken as 0.05. During the application, the lessons were administered appropriate to constructivist techniques in both experiment and control groups. Only in the evaluation part of 5E, question techniques were applicated differently.According to the research?s data, it was seen that there are no significant difference between the experimental and control group success test scores when their pre test scores are controlled. No significant difference between students? pre attitude scale scores was found; on the other hand it was found that there is a statistically significant difference between students? post scores in favor of the experimental group.The data obtained from the content analysis of experimental group students? answers to the forms evaluating the process indicates that the applicated techniques have positive effect on students? perceptions of alternative assessment process.