Görsel sanatlar eğitiminde probleme dayalı öğrenme modelinin yaratıcı düşünmeye etkisi
The effect of problem based learning method to creative thinking in visual arts education
  1. Tez No: 279770
  2. Yazar: KANİ ÜLGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİDE İMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Probleme Dayalı Öğrenme, yaratıcı düşünme, problem çözme, Problem Based Learning, creative thinking, problem solving
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 7. sınıf Görsel Sanatlar dersinde Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ) yönteminin yaratıcı düşünmeye etkisinin belirlenmesidir. Araştırmada ön test-son test eşitlenmemiş kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2009-2010 eğitim öğretim yılının güz döneminde Ankara İli, Yenimahalle İlçesi sınırları içinde yer alan M.E.B'e bağlı Osman Ülkümen İlköğretim Okulu'nun 7. sınıfına devam eden toplam 72 öğrenci oluşturmuştur. Deneysel çalışma öncesinde mevcut 7. sınıflara Torrance Yaratıcı Düşünme Testi (TYDT) Şekilsel-B ve Problem Çözme Envanteri (PÇE) ön test olarak uygulanmıştır. Ön test verilerinin tek yönlü varyans (ANOVA) analizine göre, sınıflar arasında ortalama puanlar açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı, sınıfların birbirine denk olduğu belirlenmiştir. Buna göre sınıflardan biri deney (n:36) diğeri kontrol (n:36) grubu olarak random seçilmiştir. Deney grubu öğrencileri 9 haftalık PDÖ modelli öğrenim görürken, kontrol grubuna bir müdahalede bulunulmamış, süregelen öğretim yöntemine göre öğrenimlerine devam etmişlerdir.Araştırmada veri toplama aracı olarak TYDT Şekilsel A-B eşdeğer formları ve PÇE kullanılmıştır. Bu ölçme araçlarından elde edilen veriler, uygun istatistik teknikler kullanılarak analiz edilmiştir. Dokuz haftalık deney çalışmasının ardından her iki gruba TYDT -A formu ve PÇE son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizine göre ortaya çıkan bulgular şu şekildedir: Gruplar arasında deneysel işlem sonunda TYDT ve PÇE son test puan ortalamaları açısından anlamlı farkın deney grubu lehine olduğu gözlemlenmiştir. Bu durum, PDÖ modelli öğrenim gören deney grubu öğrencilerinin bu model ile öğrenim görmeyen kontrol grubu öğrencilerine kıyasla yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerini olumlu yönde geliştirdiklerini göstermektedir. Bu bulgular ışığında, ilköğretim 7. sınıf Görsel Sanatlar Eğitimi'nde PDÖ modelli öğretimin yaratıcı düşünmeye olumlu yönde anlamlı etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this research is to determine the effects of Problem Based Learning (PDL) method to creative thinking of students in Visual Arts Lesson. Researcher studied with groups of 72 elementary seventh class students of Osman Ülkümen İ.O., Yenimahalle, Ankara in the education year of 2009-2010. In the begining of the research applied Torrance Test of Creative Thinking (TTCT) figural-B form and Problem Solving Inventory (PSI) to present seventh classes as pre-test by the researcher. According to the result of one way ANOVA statictical analysis of pre-tests are not significant difference between seventh classes. Under the result of that ANOVA statictical analysis one of the seventh classes selected (random) as an experiment group and other control group.In the research as measure device pre-test, final test, TTCT Figural A-B forms and PSI were used. TTCT and PSI were applied to both groups by the researcher. Data was analysed at SPSS 11.0 package programme.While the experiment group (n:36) took Visual Arts Lesson with PDL method, the control group (n:36) took same lesson with the traditional method in nine weeks period. In end of the nine weeks applied TTCT Figural A and PSI as final test to both groups.In the final one way ANOVA statictical analysis between experiment group and control group from the point of creative thinking and problem solving was found the significant difference. When look at the results seen that PDL method positive effected creative thinking ability of experiment group students. This result is also valid for problem solving.