Keloğlan masallarının bilişsel gelişim açısından incelenmesi (6-12yaş)
The cognitive analyzises of Keloğlan tales(6-12 years)
- Tez No: 279793
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİYE DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Gelişim, Dil Gelişimi, Keloğlan Masalları, Egosantrik Dil, Toplumsallaşmış Dil, Uygun Bilgi, Tekrarlama, Monolog
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocuk dilinin fonksiyonları ile Keloğlan Masalları'nda geçen kelimeler, kelime grupları ve cümleler arasındaki benzerliği ortaya koymaktır. Bu benzerliğin tespit edilmesinde J.Piaget'nin dil ve düşünme hakkındaki kuramsal görüşlerinden istifade edilmiştir.Keloğlan Masalları'nın çocukların bilişsel gelişimi bakımından önemli olması araştırma konusunun seçilmesinde etkilidir. Çalışmanın kavramsal çerçevesinde masal bilgisi ve bilişsel gelişim ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Araştırma evrenini Tahir Alangu'nun kitabında yer alan 12 tane Keloğlan Masalı oluşturmaktadır. Bu masallar J.Piaget'nin çocuk dilinin fonksiyonlarını sınıflandırmasından istifade ederek analiz edilmiştir. Masalda geçen kelime ve kelime grupları bu sınıflandırmanın uygunluğuna göre gruplandırılmıştır. İncelenen masallar nitel bir yöntemle değerlendirilmiştir. Ayrıca araştırmada bir betimsel model kullanılmıştır.Yapılan analizlerde Keloğlan Masalları'nda çocukların bilişsel gelişimi ile paralel bir dil kullanıldığı belirlenmiştir. Masallarda geçen kelime ve kelime gruplarında egosantrik ve toplumsal dilin özellikleri açısından incelenmiştir. Egosantrik dile göre masallarda yer alan tekrarların çocukların dil gelişimine katkı sağladığı tespit edilmiştir. Masallardaki monologlar türlerine ve içeriklerine göre sınıflandırılmıştır. Toplumsallaşmış dile göre uygun bilgi analiz edilmiştir. Masallardaki eleştiri , alay, emir ve tehditler ile ilgili cümleler çocuk dili ve eğitimi açısından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; Çocuk dilinin fonksiyonlarıyla benzerlik göstermesi nedeniyle Keloğlan Masalları'nın önemini vurgulayan sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this paper is to express similarities between the function of child?s language and nouns, noun phrases and sentences mentioned in Keloğlan Tales. In this paper the study is based on J.Piaget?s doctrines related to linguistic and cognitive skills.The remarkable significance of Keloğlan Tales in children?s cognitive development is the main reason why this issue has been chosen as the research subject.In the conceptual framework of paper, tale concept and cognitive development have been presented. Total field under survey is formed from 12 Keloğlan Tales of Tahir Alangu?s book. We analysed those those tales in the light of J.Piaget?s classification of child?s language functions.Nouns and nonun phrases mentioned in that tales are categorized in accordance with that classification.The examined tales are assessed by a gulitative method.