Görme engelli bireylerin sosyalleşme sürecine sporun etkisi
Process of disabled persons in the socialization of visual impact sports
  1. Tez No: 279800
  2. Yazar: ELİF ÖLMEZ TUÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL SUVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: görme engelliler, sosyalleşme ve spor, Visually-impaired people, socializm and sport
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Sosyalleşme, bireysel ve sosyal açıdan farklı anlamlar taşıyan bir süreçtir. Sosyal açıdan kültürün kuşaklar arası aktarımının ve bireyin örgütlenmiş bir sosyal yaşam içerisinde belirlenmiş normlara, yaşam düzenine uymasını ifade ederken; bireysel açıdan benlik ve kişilik kazanmasını ve gelişimini içermektedir.Tarama modelindeki bu çalışmanın amacı; sporun görme engelli bireylerin sosyalleşme süreci üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Araştırma 2008-2009 öğretim yılının güz yarıyılında Ankara ili Çankaya Belediyesi Spor Kulübünde yapılmıştır. Araştırma toplam 80 görme engelli birey üzerinde gerçekleştirilmiştir, 5 hafta sürmüştür.Bu araştırmanın kuramsal kısmında belgesel kaynak derlemesi yapılmış; uygulama bölümünde ise anket yöntemi kullanılmıştır. Ampirik araştırma bölümünde ise, ankete verilen cevaplar analiz edilerek incelenmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 12,0 istatistik programı ve MS Office programları kullanılarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın kuramsal kısmında sosyalleşmeye sporun etkisi açıkça görülmedir. Ancak yapılan anket sonuçları neticesinde sporun sosyalleşme süreci üzerinde beklenen etkisinin görülmediği tespit edilmiştir.Görme engelli bireylerin sosyalleşme süreçlerini değerlendirme ile ilgili yapılan anket sonuçlarına göre 40 spor yapan ve 40 spor yapmayan görme engelli bireyin toplam 32 soruya verdikleri yanıtların 4'ünde fark vardır sonucuna ulaşılmıştır: ?Her türlü sosyal etkinliklere katılmaktan hoşlanırım?, ?Toplumsal değerlere aykırı davranan bireylerin davranışları beni rahatsız eder?, ?Spor kulüpleri, farklı kültürdeki insanların tanışmasını sağlar, dolayısıyla toplumsal bütünleşmenin etkin faktörüdür?, ?Yeni insanlarla tanışıp, sosyal aktivitelere katılmaktan hoşlanırım? önermeleri için P değeri < 0,05 olduğundan anlamlıdır.Günümüzde spor ve insan yaşamı birbirinden ayrılmaz bir bütün haline gelmiştir. Bu nedenle hangi yaşta olursa olsun bilinçli ve sistemli yapılan spor insanın tüm yaşamı boyunca sağlıklı, uyumlu, başarılı, mutlu olmasında ve moral gücünün yüksek tutulmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Socializm is a process that includes many meanings of personal and social wiev. For social wiev, it means to hand on the culture and to get used to life pattern; and for personal wiev it means to have individualizm and personality.The aim of this screening model study is to determine the effects of sport on socializm process of visually-impaired people. The research is performed in Çankaya, the borough of Ankara, in the half semester of 2008-2009 academic year. It is carried out with 80 visually-impaired people and lasted for 5 weeks.As a theoretical information for this research, resource compilation takes place and in the practice part, survey study takes place. In empirical research part, the answers are analysed and discussed. All the data is analysed with the SPSS 12.0 statistics programme and MS Office programmes.In theoretical part, sports effect in socializm is clearly seen. But as the statistical evaluation of our survey, it is proved that sports effect on socializm is not naturally.Based on the results of the survey conducted about assessing the process of socializm for visually-impaired people; it is observed that, 4 out of 32 answers are different that are asked to both visually-impaired people 40 of whom are doing sports and 40 of whom are not doing: ? I would like to participate in every kind of facility?, ?The attitudes of individuals which are against social values deranges me?, ?Sporting clubs helps to introduce people from different cultures, so it is an important fact of social integration?, ?I would like to meet new faces and being involved in social activities?. For these proposings, the vaule of P < 0,05; so it is significant.At the present day, sport and human life is inextricable. Therefore; whatever the age is, sport which is done consciously and systematically, takes a very important role in being healthy, consistent, successful, happy and motivated.