Türk sinemasında sansür
Censorship in Turkish cinema
- Tez No: 280043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖNDERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sahne ve Görüntü Sanatları, Public Administration, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sansür, Sinematografik Özgürlük, Sinematografik Sansür, Türk Sinema Tarihi, Censorship, Cinematographic Freedom, Cinematographic Censorship, History of Turkish Cinema
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Sansür, sinematografik özgürlüğün karşısındaki en büyük engeldir. Çalışmamızda, sansürün, sinematografik özgürlüğü ne denli sınırladığını göstermeyi amaçladık. ?Giriş? bölümümüzde, sinemanın tarihsel çıkışını anlattık ve sonra da toplumsal rolü ile gücünü ortaya koymaya çalıştık. ?Sinema ve Sansür? başlıklı bölümümüzde, sinematografik özgürlüğün tanımı ve kapsamından sonra, sinematografik sansürün tanımına ve ilgili görüşlere yer verdik. Ayrıca, sinematografik sansürün hukuksal boyutlarını ele aldık. Sinematografik özgürlüğün kayıtlanmasında uygulanan sistemleri, karşılaştırmalı bir perspektifle inceledik ve örneklerini verdik. Böylece, dünyada uygulanan sansür sistemlerini tarihsel gelişimleri içinde inceleyerek, süreci anlamaya ve bugün için yapılabileceklere dair ipuçları bulmaya çalıştık. ?Türk Sineması ve Sansür? başlığı altında ise, Türk sinemasının tarihsel ve sanatsal gelişimini, sosyo-politik bir zeminde vermeyi amaçlayan bir metot izledik. İncelenen bu dönemlerde sansürün hukuksal mevzuat süreci ve uygulamadaki somut örneklerini de irdeledik. Bu irdelemenin sonunda, siyasal iktidar ve sansür arasındaki ilişki kafamızda daha da netleşti. Sonuç bölümünde ise, sinematografik sansürün sosyo-politik niteliği ve önemini tekrar vurguladıktan sonra, konuya çeşitli açılardan eleştiriler getirip, birtakım öneriler sunmaya çalıştık. Konunun çok boyutluluğunun bir gereği olarak, çalışmamızda tarihsel, sanatsal, hukuksal, sosyal ve siyasal birçok kaynaktan yararlandık ve bunları sentezlemeye çabaladık.
Özet (Çeviri)
Censorship is the greatest obstacle in the face of cinematographic freedom. In our study, we have aimed to show how the censorship was limiting the cinematographic freedom. In ?Introduction? section, we?ve told the historical source of cinema and then we?ve tried to determine its social role and its power. In ?Cinema and Censorship? titled section, after the definition and the content of cinematographic freedom, we?ve included the definition of cinematographic censorship and the opinions about this subject. In addition, we?ve discussed the legal aspects of the cinematographic censorship. We?ve examined the systems applied for limiting the cinematographic freedom with a comparative perspective and we?ve gived its examples. Thus, we?ve studied the systems applied of censorship in the world with their historical development, we?ve tried to understand the process and to find the clues about whatcan be done for today. In the title ?Turkish Cinema and Censorship?, we?ve followed a method which aimed to give the historical and artistic development of Turkish cinema, with the socio-political background. In these periods examined, we?ve reviewed the censorship?s legal process of legislation and also, its concrete examples in practice. At the end of this review, the relationship between political power and censorship has become clear in our minds even more. In the conclusion, after the socio-political nature and importance of the cinematographic censorship has been highlighted again, we?ve tried to criticize the subject with the various aspects and to offer some suggestions. As a necessity of multidimensional subject, in our study, we?ve benefited from many sources historical, artistic, legal, social and political and we?ve endeavored to synthesize them.