Türk Hukukunda kurumsal yönetim derecelendirme şirketleri
Corporate governance rating agencies in Turkish Law
- Tez No: 280101
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. FAHRETTİN ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim İlkeleri, Derecelendirme Şirketleri, Kurumsal Yönetim Derecelendirme Şirketleri, Şirketlerin Kurumsal yönetim İlkelerine Uyumu, Institutional Management Principles, Rating Firms, Institutional Management Rating Firms, The Adaptation of the Firms to the Institutional Management Principles
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu tezin amacı, Sermaye Piyasası Kurumsal Yönetim ilkelerini genel bir bakış açısıyla inceleyerek, sermaye piyasası sisteminin en yeni unsurlarından biri olan Kurumsal Yönetim Derecelendirme Şirketlerini bilimsel olarak bir süzgeçten geçirerek, literatürde bu konuda olan boşluğu kısmen de olsa doldurmaya çalışmak ayrıca Isparta ve Konya illerindeki şirketlerle anket çalışması yaparak şirketlerin kurumsal yönetim ilkelerini ne derecede özümseyebildiklerinin ölçülmesidir.Kurumsal Yönetim İlkeleri, ekonomi ve hukuk dünyasının son yıllardaki en önemli konularından birisidir. Bu bağlamda, her ülke bu konu ile ilgili olarak kendi düzenlemelerini oluşturmaktadır. Ancak bu düzenlemeler ülkelerin ekonomi, kültür gibi temel altyapılarına göre farklılık arzetmektedir. Türkiye'de OECD Kurumsal Yönetim İlkelerini temel alarak oluşturduğu kurumsal yönetim ilkelerinde kendi şartlarına göre düzenlemeler yapmıştır.İkinci olarak sermaye piyasasının en yeni unsuru olan derecelendirme şirketleri, henüz kamuoyu tarafından yeterince bilinmemekte ve tam olarak hangi görevi üstlendikleri anlaşılamamaktadır. Bu nedenle tezin ikinci bölümünde, derecelendirme şirketleri, özel olarak tezin konusu olan Kurumsal yönetim Derecelendirme Şirketleri ayrıntılı olarak bir incelemeye tabi tutulmaya çalışılmıştır.Üçüncü olarak kurumsal yönetim ilkelerinin yayınlandığı tarihten bu tarihe kadar, İMKB 100 endeksine dahil olmayan Anadolu şirketlerinin, kurumsal yönetim ilkelerini benimsemek konusunda çok hızlı olmadıklarının anlaşılmasıdır. Daha çok aile şirketleri şeklinde yönetilen şirketlerin kurumsallığa çok sıcak bakmadıkları anket çalışması sonucunda da ortaya çıkmıştır.Son olarak kurumsal yönetim ilkelerinin tam olarak yerleşmesi bakımından şirketlerin bu konuda alacağı çok uzun bir yol bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The objectives of this study are to fill the related gap in the literature by reviewing the principles of Capital Market Institutional Management with a general perspective, filtering the Institutional Management Rating Firms, which are one of the newest components of the capital market system, in a scientific drain and to test to what extent the firms have internalized the institutional management principles by conducting surveys among the firms in Isparta and Konya districts.First of all, Institutional Management Principles have constituted one of the most crucial issues in economy and law worlds in recent years. Within this context, states have been formulating their own regulations related to the principles. However, these regulations differ depending on the basic infrastructures of the states like economy and culture. Meanwhile, Turkey has updated its own institutional management principles, which was formulated having the OECD Institutional Management Principles as the basis, according to its own circumstances.Secondly, the public opinion does not know much about the rating firms, the newest component of the capital market, as well as which mission they undertake. Thus, in the second part of this study the rating firms, exclusively Institutional Management Rating Firms being the subject of this study, have been subject to more detailed investigation.Thirdly, it has been come to known that the firms in Anatolia, which are not included in İstanbul Stock Exchange 100 index, have failed to internalize the institutional management principles since the principles of institutional market were made public and published. The results of the surveys have demonstrated that these firms, being managed as family corporations, do not lean towards institutionalism.Finally, there is a lot long way for firms to take in order to establish these institutional management principles completely.