Geçmişten günümüze Türkiye'de çocuk koruma politikaları ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu
From past to today child protection policies and Social Services and Child Protection Agency
  1. Tez No: 280100
  2. Yazar: MUAMMER SALİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER AVŞAR NEGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Public Administration, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Korunmaya Muhtaç Çocuk, Çocuk Koruma Politikaları, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Her türlü risklere karşı savunmasız durumda bulunan çocukların korunması ve esenliklerinin sağlanması, günümüz toplumlarının karşı karşıya bulunduğu en önemli sosyal sorunlarından birisidir. Bu sorunla mücadelede devletler, çocuk koruma sistemlerine yönelik politikalar geliştirerek çocuk refahı alanında uygulamaya koymaktadır. Türkiye'de çocuk koruma sistemine yönelik merkezi plan ve politikaların geliştiricisi ve uygulayıcısı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'dur.Bu çalışma, Türkiye'de çocuk koruma sistemine yönelik kamu politikalarını, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından sunulan hizmetler boyutuyla ele almaktadır.Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, çocuk ve korunmaya muhtaç çocuk kavramları ele alınmış, zaman içinde değişen çocukluk algılayışına değinilmiş, tarihsel süreçte korunmaya muhtaç çocuklara yönelik geliştirilen politikalardan bahsedilmiştir. İkinci bölümde, Türkiye'de çocuk koruma sisteminin ortaya çıkışı hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, günümüz Türkiye'sinde çocuk koruma sistemini oluşturan politikaların yasal zemini ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, SHÇEK tarafından sunulan çocuk koruma hizmetleri üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak, Türkiye'de korunmaya muhtaç çocuklara yönelik geliştirilen politikaların kurum bakımı üzerine yoğunlaştığı, son dönemlerde çocukların aile yanında korunmasına yönelik politikalara ağırlık verilmeye çalışıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Protection of children who are at risk and maintaining their welfare are the most important social issues at the contemporary societies. In order to tackle this problem, states develop policies towards child protection systems and they apply these policies in providing welfare to the children. In Turkey, Social Services is responsible for development and application of central plan and policies towards child protection issues.This study, handles public policies towards child protection system with regard to services provided by Social Services.Our study consists of four parts. In the first part, child and child protection consepts are handled. Childhood perception which has changed in time is addressed and policies which have been developed are looked into from an historical perspective. In the second part, information is presented about the origins of child protection system in Turkey. In the third part, legal foundation for child protection systems in Turkey has been handled. And the finally is last part, child protection services by Social Services and Child Protection Agency related to child protection issues are presented. As a result, to conculute the policies developed towards children in need of protection has concentrated on institutional care, recently services that children supported with in the families come front.