Küresel ekonomik krizin otel işletmeleri üzerine etkisi ve bu süreçte uygulanan stratejiler üzerine bir araştırma: Kuşadası örneği
A study on the impact of global economic crises on hotel businesses and the strategies implemented in this process: Case of Kuşadasi
- Tez No: 351027
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Strateji, Otel İşletmeleri, Ekonomik Kriz, Crisis, Strategy, Hotel Businesses, Economic Crisis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
2007 yılının ortalarından itibaren ilk belirtileri görülen küresel ekonomik kriz finansal sektörde etkisini göstermiş ve 2008 yılının son dönemlerinde derinleşerek dünyada ve Türkiye'de bir reel sektör krizi haline gelmiştir. 2008 küresel ekonomik krizi sadece para ve sermaye piyasaları ile sınırlı kalmamış, tüm sektörlerde hissedilmiştir. Türkiye turizm sektöründe ürettikleri ve sundukları ürünün karakteristik özellikleri nedeni ile krizlere karşı oldukça hassas bir yapıya sahip olan otel işletmeleri de küresel ekonomik krizden kaçınılmaz bir şekilde etkilenmiştir.Çalışmanın amacı 2008 yılında daha da derinleşen küresel ekonomik krizin otel işletmelerine etkileri ile birlikte kriz öncesi, kriz anı ve kriz sonrasında otel işletmeleri yöneticilerinin izlediği stratejileri saptamaktır. Çalışma 3 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kriz kavramı, kriz türleri, krize neden olan faktörler ve kriz süreçleri ele alınmıştır, kriz yönetimi ve kriz yönetim süreci turizm sektörü ve özellikle otel işletmeleri açısından değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise ekonomik kriz kavramı, dünyada ve Türkiye'de yaşanan ekonomik krizler ele alınmış ve 2008 yılı küresel ekonomik krizinin Türkiye ve özellikle turizm sektörü üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Ayrıca bu bölümde kriz öncesi, kriz anı ve kriz sonrası otel işletmelerinde uygulanabilecek proaktif ve reaktif stratejilere yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde; Kuşadası'nda faaliyet gösteren 3, 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerindeki yöneticilerin uyguladığı stratejiler ve küresel ekonomik krizin söz konusu işletmeler üzerindeki etkilerini belirlemeye yönelik yapılan araştırma sonuçlarına ve yapılan önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
2007 the global economic crisis seen the first signs has impacted the financial sector and in the late 2008 has deepened and become a real sector crisis in the world and Turkey. 2008 global economic crisis was not limited only to money and capital markets, has been felt in all sectors. Due to the characteristics of the product they produce and offer in Turkey?s tourism sector hotel businesses which have a structure highly vulnerable to the crisis have been inevitably affected by the global economic crisis.The aim of this study is the determination of the impacts of global economic crisis deepening in 2008 on hotel businesses and the strategies implemented by the managers of hotel businesses before, during and after the crisis. The study has 3 parts. In the first part, definition of crisis, types of crises, factors cause crisis and stages of a crisis have been discussed, the review of literature on crisis management and crisis management process have been evaluated in terms of tourism and especially hotel businesses. In the second part, the concept of economic crisis, the examination of the world?s and Turkey?s economic crises have been discussed and the impacts of 2008 global economic crisis on Turkey and especially on the tourism sector have been evaluated. Also proactive and reactive strategies implemented by the managers of hotel businesses before, during and after the crisis have been explicated. In the last part, the result of the survey that has been applied to the hotel businesses including three, four and five star hotel businesses in Kuşadası for determining the strategies implemented by the managers of the hotel businesses and the impacts of global economic crisis on the relevant hotel businesses and suggestions are given.