Türkiye'de uygulanan yoksullukla mücadele programları ve etkinlikleri
Povert reduction programs in Turkey and their effects
  1. Tez No: 280197
  2. Yazar: ÖZGÜR ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TOKATLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksullukla Mücadele, Yoksulluğun ölçülmesi, Mikro kredi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomik Kalkınma ve Büyüme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Yoksulluk, Türkiye'nin de dahil olduğu birçok ülkede en büyük sorunlardan birisidir. Türkiye yoksullukla mücadele etmeye resmi olarak 1990' lı yılların ortası gibi geç bir zamanda başlamıştır. Bu çerçevede ilk kez sekizinci kalkınma planı kapsamında yoksulluk konusunu araştırmak ve yoksulluğun etkilerinin hafifletilmesine yönelik bir strateji geliştirmek maksadıyla bir Özel İhtisas Komisyonu kurulmuştur.Türkiye'de yoksullukla mücadele konusunda en geleneksel yaklaşım, sistematik sosyal yardım şeması olmaması nedeniyle risk durumunda pek çok kişinin aile yardımları ile ayakta durmaya çalışmasıdır. Ancak ailenin yoksulluk riskini azaltma konusundaki işlevselliğinin azalmasıyla birlikte, Türkiye yoksullukla mücadele konusunda çeşitli girişimlerde bulunmaya başlamıştır. Bu girişimlerden en önemlisi1980 istikrar programına karşı artan tepkiler neticesinde 1986 yılında kurulan SYDTF' dur. Başlangıçta dağınık ve kurumsallıktan uzak faaliyetler sürdüren SYDTF, 2004 yılında kurumsal bir yapıya bürünmesiyle faaliyetlerine hız vermiştiTürkiye'de yoksulluk ve gelir eşitsizliği OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında oldukça yüksek düzeylerdedir. 1985-2005 yılları arasındaki dönemde Türkiye'de yoksulluğun genel eğilimi küçük bir düzeyde de olsa artış göstermiştir. Türkiye bu dönemde yoksullukla mücadelede başarılı olamamıştır. 2008 yılı itibariyle Türkiye'de yoksulluk oranı %17'dir. Kırsalda kente nazaran yoksulluk daha yaygındır. Hanehalkı büyüklüğü arttıkça yoksulluk riski artmakta, eğitim düzeyi arttıkça yoksulluk riski azalmaktadır.Türkiye'de yoksullukla mücadelenin gerekliliğinin kavranmasıyla birlikte yoksullukla mücadele hız kazanmıştır. Türkiye' de SYDTF yanında farklı kurumlar da sosyal yardım faaliyetleri sürdürmektedir. Ancak SYDTF her geçen gün bu konudaki rolünü güçlendirmektedir. Bu kapsamda SYDTF geleceğe yönelik projeleri ile, Türkiye'de yoksullukla mücadelede kurumlar arası eşgüdümü sağlayarak yoksullukla mücadelede daha etkin roller üstlenecektir.
Özet (Çeviri)
Poverty is one of the bigest problem in many countries including that Turkey. Turkey began to fight poverty as officially in a time of late as mid1990s. First time, a Special Commission as a part of the eight development plan was established in order to develop a strategy to investigate the issues of poverty and mitigate the effects of povertyIn the fight against poverty, the traditional approach of Turkey is the family assistances because of the lack of the systematic social assistance schemes. However, reducing the functionality of family on reduction of risk, Turkey has begun several initatives in order to fight against poverty. The most important of these initiatives is Social Assistance and Solidarity Fund was established in 1986 as a result of increasing response against 1980 stabilization program.Poverty and income inequality is very high level in Turkey compared to OECD countries. İn the period between the 1985-2005, the general trend of poverty has increased in Turkey, albeit at a small level. Turkey did not succeed in fighting poverty during this period. İn 2008, the poverty rate is %17 in Turkey. Poverty is more prevalent in rural than urban. The risk of poverty is proportional to household size, inversely proportional to educational level.. However institutionalization of poverty reduction efforts, the fight against poverty has gained momentum in Turkey. Social Assistance and Solidarity Fund is the most important actors in this regard. İn this contex, Social Assistance and Solidarity Fund aims to provide inter-agency coordination with future projects. So that, it will assume a more active role in the fight against poverty.KEY WORDS1.Poverty2.Poverty Reduction3.Measuring poverty4.Microcredit5.Social Assistance and Solidarity Fund