Aciz Divanı
- Tez No: 280196
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI AKSOYAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Dili ve Edebiyatı, Azerbaycan Dili ve Edebiyatı, Güney Azerbaycan Edebiyati, Azerbaycan Türkçesi, Âciz, Turkish Language and Literature, Azerbaijan Language and Literature, Southern Azerbaijan Literature, Azerbaijan Turkish, Âciz
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Âciz Divanı adlı bu tez çalışmasının iki temel amacı vardır: Biri Kütüphanede bulunan Âciz Divanı'nın metnini oluşturmak ikinci ise bu metinden hareketle şairin edebiyat tarihi içindeki yerini belirlemektir.Âciz XIX. asır şairlerinden olup İran'ın Güney Azerbaycan bölgesinde yaşamıştır. Hayatı hakkında ayrıntılı bilgi yoktur. Türkçe bir divan sahibidir. Çalışmamız bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır:Giriş kısmında; kısaca XIX. asır Güney Azerbaycan Edebiyatına değinilmiştir. Birinci bölümde hayatı, karakteri, eseri, edebi kişiliği hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde; Divanı'n şekil özellikleri üzerinde durulmuş, bu sonucunda, Divan'da 54 kaside, 1'i Farsça 12 kıt?a, 1'i Farsça 6 muhammes, 84 gazel, 4 mensnevi, halk şiiri nazım şekliyle yazılmış olan 12 geraylı (koşma), 1 Farsça rubâ?î ve 2 müfred olduğu görülmüştür.Üçüncü bölümde ise Divanı'n tenkitli metini verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis named as Âciz Divanı has two basic aims: First aim is to compose the text of Aciz Divanı existing in the library, and the second is to identify the location of the poet within the history of the literature.Âciz is one of the XIX. Century poets who lived in South Azerbaijan region of Iran. We have no detailed information about his life. He is the owner of a Turkish Divan. Our study is composed of one introduction and three chapters:In the introduction part; briefly the XIX. century literature of Southern Azerbaijan has been explained. In the first chapter the information about the life, the character, the master piece and the literary personality of the poet has been given.The second chapter has focused on the adjective/formal specifications of Divan, and as a consequence it has been realized that within the Divan there are 54 Eulogies (kaside), 12 verses 1 in Persian, 6 muhammes 1 in Persian, 84 ghazal/lyric poems, 4 mathnavi, 12 folk poems written in verses style, 2 rubai in Persian and 2 mufred (one verse with no rhyme and with no beginning and end) .In the final chapter the criticized text of Divan is given.