Bertrand Russell düşüncesinde insanın yeri ve önemi
Importance and place of human in Russell's philosophy
- Tez No: 280199
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM SARIKAVAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İnsan, Din, Ahlak, Siyaset, Eğitim, Person, Religion, Ethics, Politics, Education
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı her dönemde önemli bir düşünce konusu olan insanın, yirminci yüzyıl düşünürlerinden Russell'ın felsefesindeki yerini tahlil etmektir. Yirminci yüzyılın önemli bir düşünürü olan Russell, teorik felsefesi yanında pratik felsefesiyle de dikkat çekerken düşüncelerinin temelini yaşadığı yüzyılda toplumsal problemler altında ezilen insanoğlu için çözüm önerileri üretmek oluşturur. Savaşların insan yaşamına yıkıcı etkileri olduğunu belirten Russell, insanları yalnızlığa ittiğini düşünür ve bu yalnızlığı azaltmak için neler yapılabileceği üzerinde durur. Çağının bunalımlı savaş yıllarına tanık olan Russell, toplumsal huzursuzluğun nedenini savaş yanlısı politikalara bağlayarak her insanın tek bir birey olarak değerli olduğunu vurgular. Toplum içinde yaşamak adına insanlara empoze edilmiş din ve ahlakın, bunlara dayalı sosyal yapının insanları sınırlandırıp pasif varlıklar haline getirdiğini anlatır. Din ve ahlakın temellerini sorgulayarak sarsılmaz sanılan bu kurumların özünde çürük olduğunu ve bunun fark edilmesi gerektiğini söyler. İnsan yaşamındaki en üstün iyinin özgürlük olduğunu ve özgürlüğün sınırlandırılmaması gerektiğini düşünür. Ona göre insanlığın mirasını oluşturacak olanlar özgür düşünce ve özgür eylemlerden doğanlardır. Yaratıcılık insanı insan yapan ve gelecek nesillere taşıyandır. Bu nedenle yaratıcılığın önündeki engeller kaldırılmalı, insanlar yaratıcı düşünce ve eylemlere teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAKINCIOĞLU Saadet, İmportance and Place Of Human İn Russell?s Philosophy, Master Of Arts with Thesis, Ankara, 2010.The aim of this study is to analyze the place of humans, who always had a philosophical issue to deal in every century, in Russell`s philosophy, one of the thinkers of 21st century. Being one of the important thinkers of 21st century and getting attention not only through theoretical philosophy but also through practical philosophy, Russell based his ideas on offering solutions to people or humanity that suffered greatly under the big social problems of this century. By stating that wars have devastating effects on people, Russell thinks that wars put people into a state of being lonely and he pays attention to the fact that what can be done to eradicate this situation. Russell, witnessing depressive years of war, highlights that the main reason for social unrest and uneasiness is policies supporting war and adds that each person is valuable and unique. Religion, morality, structures which are based on these and imposed people with the idea of living together as society put limits to humanity and passivize all. Russell says all these institutions which have been thought to be never shaken by any are actually rotten by themselves. He wants this to be known and questions all the basics of religion and moral norms. He thinks most predominant thing in life is freedom and it should not be restricted. To him, the things that can constitute heritage of humanity are free thought and free actions. Creativity is what makes a person a human being and what carries the norms of humanity to prospective generations. For that reason, obstacles in front of creativity should be removed and people should be encouraged to think and act freely.