Sirius kültürü ve Türk mitolojisi ilişkisi
The Sirius culture and Turkish mythology relationship
- Tez No: 280205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sirius, Gök tanrı, Yıldız, Sirius, Sky God, Star
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Sirius kültürü, yeryüzündeki birçok uygarlık için kutsal olan Sirius takımyıldızı etrafında oluşan inanmalar, anlatmalar ve pratikler bütünüdür. Mu, Atlantis, Eski Mısır, Antik Yunan, Roma, Mezopotamya, Çin, Hint ve Afrika Dogonları arasında belirgin bir şekilde rastlanan Sirius izlerine çok benzer izler Türk mitolojisinde de mevcuttur. Siriusyen kültürün en önemli motifleri olan ?gök tanrı?, ?kurt / köpek?, ?yay - ok? ve ?yıldız? motifleri, Türk mitolojisinin de en önemli motiflerindendir. Bu derece paralellik gösteren kültürlerin temelinde aynı etkininin olup olmadığı hakkında yaptığımız araştırma sonuçlarının yer aldığı bu tez çalışmasının gerçek amacı, Sirius A ve Sirius B yıldız çiftinin bazı noktalarda bir sırra dönüşen bilgilerinin, Türk destan ve efsanelerinde yer alıp almadığı sonucuna ulaşmaktır.
Özet (Çeviri)
The Sirius culture is comprised of the entirety of beliefs, narrations and practices emerging around the the star Sirius, which is accepted as holy in many civilizations on earth. It is possible to come across traces and indications of Sirius in Turkish mythology, very similar to those prevalent in Mu, Atlantis, Ancient Egypt, Ancient Greece, Rome, Mesopotamia, China, India and the African Dogon. The themes of“the sky god”,“wolf/dog”,“bow - arrow”and“star”, which constitute the most important themes of the Sirius culture, are also among the most important themes of Turkish mythology. The actual aim of the present thesis, which covers the results of our research on whether identical effects take place in the foundations of cultures that display such a high degree of similarity, is to reach a concluding regarding the question whether or not the information about the star pair Sirtius A and Sirius B that turns into a secret at certain points take place in Turkish myths and sagas.