Yeni yaklaşımlar çerçevesinde Türkiye'de bölgesel gelişmişlik farklarının analizi
The analysis of regional development disparities in Turkey within the framework of the new approaches
- Tez No: 280283
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ESER, DOÇ. DR. SEYİT KÖSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Dünya ekonomik coğrafyasında ekonomik büyümenin ve kalkınmanın coğrafi, mekansal dağılımında görülen bölgelerararası gelişmişlik farklarının giderilmesine yönelik müdahalelelere azımsanamayacak derecede kaynak ayrılmasına rağmen bölgesel dengesizlikler dünyadaki ülkelerin büyük bir çoğunluğunda önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Bazı bölgelerde hızlı büyüme, bazı bölgelerde göreli olarak durgun ve yavaş tempolu bir büyüme görülmesi, bölgelerin refah ve zenginlik seviyeleri arasındaki farklılıkların özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve bu arada Türkiye'de şiddetle devam etmesine yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı dünya ekonomik coğrafyasında yakın dönemde gerçekleşen gelişmelerin ve bu gelişmeleri açıklama iddiasındaki yeni kuramların ışığında Türkiye'nin bölgesel/yerel ekonomik büyüme dinamiklerini incelemektir. Çalışmada düzey-2 bölgelerinin ölçek ekonomilerinden ne ölçüde yararlanabildiği, potansiyellerinin altında katma değer yaratıp yaratmadığı ve büyüme performansları Veri Zarflama Analizi (VZA) ile araştırılmaktadır. İstihdamın yanında, istihdamın sektörel dağılımının, beşeri sermayenin, kamu altyapı yatırımlarının, girişimciliğin, yeniliklerin, teknoloji düzeyinin ve ihracatın kişi başına gayri safi katma değer üzerindeki etkisi ve düzey-2 bölgelerinin ekonomik performansı yapılan analizlerle ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Regional disparities that seen in the spatial distribution of growth and development in the world economic geography is a major problem in most of the countries, despite the seperation of substantial degree in resources for intervention and elimination of inter-regional disparities. The rapid growth or relatively stagnant and slow-paced growth in some regions, the differences at the levels of prosperity and wealth between regions continue especially in developing countries and meanwhile in Turkey violently. The purpose of this study is to examine the dynamics of Turkey?s regional/local economic growth using the new theories that claim to explain these events with the recent developments in the world economic geography.In this study, we investigate to what extend the level-2 regions (NUTS-2) could benefit from scale economies and how close they could create value added with respect to their potentials, their growth performances in Turkey by implementing Data Envelopment Analysis (DEA). The impact of employment, also sectorel distrubition of employment, human capital, infrastructure investments, entrepreneurships, exports of gross value added per capita and the economic performances of level-2 regions have been revealed with the different analysis in the study.
Benzer Tezler
- Küreselleşme sürecinde bölgesel kalkınma yaklaşımları: Türkiye'de köylere yönelik bir uygulama (1975-2001)
Approaches to regional development within the globalization process: An application for priority regions in development in Turkey (1975-2001)
CEREN ERSÖZ
- Sürdürülebilir bölgesel kalkınma: Marmara havzası için bir yöntem denemesi
Sustainable regional development: A methodological essay for the Marmara sea basin summary
TÜZİN BAYCAN LEVENT
- Küresel kadın yoksulluğunun önlenmesinde kamu mali politikalarının karşılaştırmalı analizi
The comparative analysis of fiscal policies in alleviation of global women poverty
ESİN ASLANPAY
- Urban transformation as political and ideological intervention in space: A case study in Diyarbakır
Mekana politik ve ideolojik bir müdahale olarak kentsel dönüşüm: Diyarbakır örneği
DİREN TAŞ
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
SosyolojiOrta Doğu Teknik ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. BARIŞ MÜCEN
- Interregional Relations: Perspectives on the Summit of South American-Arab Countries 'New' patterns of engagement
Bölgelerarasi ilişkiler: Güney Amerika - Arap Ülkeleri zirvesindeki 'Yeni' angajman yapısı perspektifleri
MARSHA MARİE HALL
Yüksek Lisans
İngilizce
2015
Uluslararası İlişkilerOrta Doğu Teknik ÜniversitesiOrtadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MELİHA BENLİ ALTUNIŞIK
DOÇ. DR. DERYA GÖÇER AKDER