Avrupa Birliği ve Türkiye uygulamalarının ücretler ve enflasyon bakımından karşılaştırmalı değerlendirilmesi
The comparative evaluation of Europian Union and Turkey application in terms of wages and inflation
  1. Tez No: 280297
  2. Yazar: MEHMET SALİH OKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ücret, enflasyon, sosyal politika, ücret politikası, Wage, inflation, social policy, wage policy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüz dünyasında bireylerin iş ve meslek seçimlerinin temelinde ücret kaygısı yatmaktadır. Bireyler daha dolgun ücreti olan işleri mevcut işlerine tercih etmektedirler. İşçi ve işverenler açısından ücret düzeyini bir ortak paydada birleştirmek sorun olmakta ve her iki tarafın yararına olacak düzenlemeler yapılmaya çalışılmaktadır. Elbette ki ücret düzeyini belirleyen değişik faktörler varsa da enflasyon bu faktörlerin başında gelmektedir. Bu çalışmada ülkemizde ücret düzeyi belirlenirken nelere dikkat edildiği, hangi ortamda hangi ücret politikalarının uygulandığı Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Konu, genel olarak Avrupa Birliği Sosyal Politikası alanına girdiğinden ücretler konusu Avrupa Birliği bağlamında ele alınmıştır. Konu ile ilgili olarak yerli ve yabancı kaynaklar geniş bir şekilde taranmış ve bu çalışmanın ortaya çıkarılması esnasında birçoğundan faydalanılmıştır. Yapılan araştırmalar ve edinilen bilgiler dahilinde sonuç olarak Türkiye'nin ücret politikasının belirlenmesinde Avrupa Birliği ile uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In 21st century, people concern about wages on choosing their work and job. They prefer a work in which they can gain more wage to their current low waged work. To equalize wage level for both employer and employee becomes problem and arrangements are tried to make advantages of both of them. Of course there are lots of factors which determine the wage level and inflation comes first in all of these factors. What is taken into consideration on detecting wage level, which wage policy is implemented in which economical atmosphere is analyzed comparatively with European Union countries in this study. The subject of this Project is generally about the Social Policy of European Union. So that?s why the wage level is analyzed in the context of European Union in this study. Local and foreign sources are examined carefully and during the working many of them are used. By means of researches and knowledge?s, Turkey`s wage determining policies are adaptable with the European Unions.