Sağlık kurumlarında örgüt kültürü: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi yardımcı personelinin algılamalarına yönelik bir araştırma
Organizational culture in health care organization: A search for hospital assissant staff's sensing in Akdeniz University Hospital
- Tez No: 280535
 - Danışmanlar: PROF. DR. FERDA ERDEM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Sağlık sektörü, hastane örgütleri, örgüt kültürü
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez çalışmasında sağlık sektörünün en önemli kurumlarından olan hastane örgütlerinin kültürel özellikleri incelenmiş ve araştırma aşamasında Akdeniz Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin örgüt kültürü analiz edilmiştir. Denison'un örgüt kültürü ölçeği kullanılarak yapılan araştırma, hastanenin idari personel grubu ile (150 çalışan) sınırlandırılmıştır. Bu grubun algılamalarından yola çıkarak kültürün katılım, tutarlılık, uyum ve vizyon boyutlarında hangi düzeyde güçlü olduğu irdelenmiştir.Araştırmanın bulguları, hastane kültürünün tüm boyutlarında (katılım, tutarlılık, uyum ve vizyon) idari personelin algılamalarının ortalamanın üzerinde olumlu olduğu belirlenmiştir. Ancak tutarlılık boyutundaki algılamalar diğer boyutlara göre daha olumlu iken, vizyon boyutu diğer boyutlara göre daha zayıftır.
Özet (Çeviri)
This thesis, in which is one of the most important institutions of the health sector,hospitals and research organizations, examined the cultural properties during the Akdeniz University Research Hospital analyzed the organizational culture. Denison's organizational culture studies using the scale, the hospital's administrative staff with the group (150 employees) is limited.This group set out considerably by the perception of cultural participation, coherence, cohesion and a strong vision of what level that was discussed in size.The findings of the study, hospitals in all aspects of the culture (inclusion, cohesion, harmony and vision) of the administrative staff perceptions were found to be positive on average. However, consistency in size compared to other dimensions of positive perceptions, while the vision is weak compared to other dimensions of size.KEY WORDS: Health sector, hospital organizations, organizational culture