Üniversite öğrencilerinin kendini toparlama gücü ile duygusal zekâ düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
University students? self-lift power with heads of the relationship between emotional
  1. Tez No: 280622
  2. Yazar: KADRİYE MALAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZELİHA TRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kendini Toparlama Gücü, Duygusal Zekâ, Üniversite Öğrencileri, Self-Lift Power, Emotional Intelligence, University Students
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin kendini toparlama gücü ile duygusal zekâ düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir.Araştırmanın örneklemi Selçuk Üniversitesi'ne bağlı çeşitli fakültelerde öğrenim görmekte olan birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinden oluşan bir çalışma grubu seçilmiştir. Bu yöntem ile seçilen 600 öğrenciye ulaşılmıştır. Bu öğrencilere `Risk Faktörlerini Belirleme Listesi' uygulanmış ve bu listede yer alan maddelerden en az birini işaretleyen 224'ü kız 198'i erkek olmak üzere toplam 422 öğrenci araştırma örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada Kendini Toparlama Gücü Ölçeği puanlarının öğrencilerin cinsiyetlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak için t testi kullanılmıştır. Kendini Toparlama Gücü Ölçeği ile Duygusal Zekâ Ölçeğinden elde edilen puanlar arasındaki korelâsyonlar Pearson Momentler Çarpımı korelâsyon katsayısı kullanarak hesaplanmıştır. Verilerin analizi için SPSS 17,0 paket programı kullanılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, kız öğrencilerin kişisel farkındalık, kişilerarası ilişkiler, şartlara ve çevreye uyum puan ortalamaları erkek öğrencilerden anlamlı düzeyde yüksektir. Bununla birlikte kız ve erkek öğrencilerin stres yönetimi ve genel ruh hali puanları arasında anlamlı düzeyde fark yoktur.Kişisel farkındalık, kişilerarası ilişkiler, şartlara ve çevreye uyum, stres yönetimi ve genel ruh hali puanları yaşa, anne eğitim durumuna, baba eğitim durumuna ve gelir durumuna göre anlamlı düzeyde farklılaşmamaktadır.Araştırma bulguları, kişisel farkındalık, kişilerarası ilişkiler, şartlara ve çevreye uyum, stres yönetimi ve genel ruh hali puanlarının kendini toparlama gücü ölçek puanları üzerinde önemli bir yordayıcı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Resilience is a person?s adaptation to change of her life in a dynamic process consists of the interaction between protective and risk factors when the person faces with a negative condition. The protective factors describe reducing or eliminating the impact of risks or difficulties and developing individual?s healthy adaptation and competencies.Those protective factors include individual qualities, familial and environmental variables.The purpose of this study is to investigate the resilience of college students in relation to emotional intelligence levels.The sample of the study is consisted of 600 hundred students who are freshman, sophomore, junior and senior college students from various departments of Selcuk University by using random cluster sampling. To the students participated in the study, The List of Determining Risk Factors have been used and 224 female students and 198 male students, total 422 hundred students who have chosen at least one of the options in the list, have formed the research sample. T-test has been used to determine whether or not the Resilience Scale scores differ according to student?s gender. Pearson product moment correlation coefficients have been used to calculate the correlation between Resilience Scale and Emotional Intelligence Scale scores. Data were analyzed by SPSS 17,00 software program.The results show that the average of female students? scores for self-awareness, interpersonal relationships, adapting conditions and the environment are higher than male students? in a significant level. However, there is not an important difference between stress management and general mood scores of these students.Self-awareness, interpersonal relationships, adapting conditions and the environment, stress management and general mood scores do not differ significantly by age, education levels of mother and father, and income status.The results have indicated that self-awareness, interpersonal relationships, adapting conditions and the environment, stress management and general mood are the significant predictors of resilience.