Üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri ile duygusal dışavurum tarzları arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracı rolü
The mediator role of resilience on the relationship between personality traits and emotional expression styles of university students
- Tez No: 620937
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: kişilik, duygusal dışavurum, psikolojik sağlamlık, personality, emotional expression, psychological resilience
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri ve alt boyutları olarak dışadönüklük, nevrotizm ve psikotisizm ile duygusal dışavurum tarzları alt boyutları olan mutluluk, üzüntü ve öfke duygusunun dışavurumu arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracılık etkisinin olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma örneklemini 2018-2019 akademik yılı bahar döneminde Gaziantep Üniversitesi'nde kayıtlı olarak lisans, yüksek lisans ve formasyon öğrencilerinden toplam 439 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Eysenck Kişilik Anketi – Gözden Geçirilmiş Kısaltılmış Form”,“Kendini Toparlama Gücü Envanteri”,“Duygusal Dışavurum Tarzları Envanteri”ve araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 istatistik paket programı ve SPSS makro programı olan Process v.3.4. kullanılmıştır. Analizler sonucunda kişilik özelliklerinden dışadönüklük ile nevrotizm arasında negatif yönde zayıf güçte ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Psikolojik sağlamlık ile dışadönüklük arasında pozitif yönde, nevrotizm ile negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Dışadönüklük ile mutluluk duygusunun dışavurumu arasında; nevrotizm ile üzüntü duygusunun dışavurumu arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca duygusal dışavurum tarzlarından mutluluk, üzüntü ve öfke duygularının dışavurumu alt boyutları birbirleri ile pozitif yönde anlamlı ilişki içermektedir. Kişilik özelliklerinden dışadönüklük ile duygusal dışavurum tarzlarından mutluluk duygusunun dışavurumu arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın kısmi aracılık etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been investigated whether resilience has a mediating effect on the relationship between, university student's personal traits and sub-dimensions as extroversion, neuroticism and psychoticism and sub-dimensions of emotion expression styles as happiness, sadness and anger. Sample of the study consists of 439 undergraduate, graduate and formation students enrolled in Gaziantep University in the spring term of 2018-2019 academic year. In the research,“Eysenck Personality Questionnaire - Revised Abbreviated Form”,“Recover Yourself Power Inventory”,“Emotional Expression Styles Inventory”and created by the researcher“Personal Information Form”were used. SPSS 25.0 statistical package program and SPSS macro program, Process v.3.4. used. As a result of the analyzes, there was a negatively weak strength and significant relationship between one of the personal traits, extroversion and neuroticism. There was a significant relationship between psychological resilience and extroversion, and a significant negative relationship with neuroticism. Between extroversion and expression of happiness; a significant positive relationship was found between neuroticism and expression of sadness. In addition, the sub-dimensions of the expressions of happiness, sadness and anger have a positive relationship with each other. It was found that psychological resilience had a partial mediating effect on the relationship between extroversion of personality traits and expression of happiness from emotional expression styles.