Rakım Çalapala'nın eserlerinde çocuk ve çocuk eğitimi
Children and children?s education in the works of Rakım Çalapala
  1. Tez No: 280695
  2. Yazar: OLCAY KARAÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA GÖRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Evrensel değerler, milli değerler, dil ve anlatım, çocuk eğitimi, Rakım Çalapala, Universal Values, National Values, Laguage and Expression, Children?s Education, Rakım Çalapala
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Cumhuriyet'in ilan edilmesi, yapılan harf devrimi ve sosyal yaşamdaki düzenlemelerle ülkemizde çocuk ve çocuk edebiyatına verilen önem daha çok artmıştır. Reşat Nuri Güntekin, Peyami Safa, Kemalettin Tuğcu, Abdullah Ziya Kozanoğlu, Mahmut Yesari, Rakım Çalapala Cumhuriyet döneminde öne çıkan yazarlardır. Bu yazarların eserlerinde görülen en önemli özelliği çocuğu eğlendirmenin yanında çocuğu eğitme amacını taşıyor olmalarıdır.Bu tespitten hareketle çalışmada, Cumhuriyet döneminin önemli isimlerinden sayılan Rakım Çalapala'nın eserlerinde çocuk ve çocuk eğitiminin ne ölçüde yer aldığı konu edilmiştir.?Rakım Çalapala'nın Eserlerindeki Çocuk ve Çocuğun Eğitimi? adını taşıyan bu tezde Rakım Çalapala'nın kısaca hayatı, ve sanatından bahsedildikten sonra onun eserlerinde işlediği çocuk eğitimiyle ilgili değerler üzerinde durulmaktadır.Bunlar çocuk eğitimi ana başlığının bünyesinde iki alt başlıkta toplanmıştır:1- Evrensel Değerler: Ailede Sevgi, Doğa Sevgisi, Okul ve Okuma Sevgisi, Hayvan Sevgisi, Öğretmen Sevgisi, Aile Terbiyesi, Azimli Olmak, Nasihat, Kendini İspatlama, Yalan, Dürüstlük, Arkadaşlık, Çalışma Bilinci, Yardımlaşma, Sosyal Etkinlik, Eşitlik ve Adalet, Merhamet, Hayatla Mücadele, Cesaret, Özlem, Zamanın Değerini Bilme ve Zaman Kavramı, Tasarruflu Olma, Karar Verme, Kendine Güven, Kanaatkârlık, Kıskançlık, İleri Görüşlülük;2- Milli Değerler: Vatan Sevgisi, Millet Sevgisi, Atatürk Sevgisi, Bayramlar Gelenekler ve Görenekler'dir.Yazarın eserinde çocuk eğitimine dair diğer tespitimiz olan Dil ve Anlatım Özellikleri: Atasözleri, Deyimler, İkilemeler ve Bilmeceler'dir.
Özet (Çeviri)
Be declared of republic along with revolution of letters and arrangements of social life, children and importance of children?s literature has increased more in our country. Prominent writers of our republic period are Reşat Nuri Güntekin,Peyami Safa,Kemalettin Tuğcu, Abdullah Ziya Kozanoğlu, Mahmut Yesari, Rakım Çalapala. The most important feature of the works of these author is entertainment of children as well as children?s education.Rakım Çalapala who cares the issue of children and education and uses frequently is an author.This study which based on this determined, this study?s subject is that Rakım Çalapala is the most important person in the repuclic period whose works including to what extend about children and children`s education.This thesis name is ?Children and Children?s Education in the Works of Rakım Çalapala? which includes summary of Rakım Çalapala?s life and mentioning about his arts then values are emphasized in his works for children?s education comitted by Rakım Çalapala.These are the main title of children?s education within the two sub-headings were collected.1- Universal Values: Family Love, Love of Nature, School and the Joy of the Reading, Animal love, Love of Teacher, Family Dressage, Be Ambitious, Counsel, Rise to the Occasion, Lie, Honestly, Friendship, Awareness of Working, Helping, Social Activity, Equality and Justice, Mercy, Struggle with Life, Courage, Longing, knowing the value of time and the concepts of time, Be Economical, Decision Making, Self-Confidence, Frugality, Jealousy, Latitudinarianism;2- National Values: Patriotism, Love of the nation, Love of Atatürk, Festivals, Traditions and Costums.The author?s book about the education of children with other determination is Language and Expression Characteristics : Proverbs, Idioms, Repetitions and Puzzles.