Hafik yöresinde Alevi kültürü ile inançları
Alevi culture and bliefs in Hafik region
- Tez No: 280709
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKBEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sivas-Hafik, Alevilik, Kültür, Din, Cem, İnanç, Ocaklar, Musahip, Dede, Sivas-Hafik, Alevism, Culture, Religion, Ritual, Belief, Lineages, Companion, Dede
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu tez, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanmıştır.Bu çalışma, bir giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır.Giriş bölümünde araştırma ile ilişkili olan bazı bilgilere, araştırmanın amacı ve yöntemi ile sınırlılığına temas edilmiştir.Birinci bölümde Hafik İlçesinin coğrafi, ekonomik, nüfus ve idari yapısı ile tarihi hakkında bazı bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde ise temel Alevi inançlarına yer verilmiş, Alevi kültürel unsurlarına temas edilmiş, Alevilere has olan kutsal yerlere yer verilerek İlçede bulunan önemli ocaklardan söz edilmiştir.Sonuç bölümünde ise bu Alevi inanç ve kültürel unsurlarının Dinler Tarihi, İslam Mezhepler Tarihi ve Din Sosyolojisi açısından bir değerlendirmesi yapılarak bir sonuç çıkarılmaya çalışılmış, Türk Kültür Tarihi'ne bir katkı sunulmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
This Thesis is prepared as a Master Thesis in the institute of Social Sciences the Cumhuriyet University.This study consists of two sections, an introduction and a result.In the introduction, which includes some information related to research, research of objective and limitation of the method is emphasized.In the first section, which is given some information about Hafik District?s geographic, economic, history an administrative structure.In the second section, which given the basic of Alevi beliefs, Alevi culturel elements are emphasized and holy places that belong to the Alevis, major families in the district is mentioned.In the conclusion, this Alevi blief and culturel elements of an assesment making for the Sociology of Region, History of Islamic Sects and History of religions and tried to be a result. Also, a contrubition to the cultural history of Turks is wanted to be presented.