Sağlık hizmetlerinin özel sektöre devredilmesinin sağlık çalışanları tarafından algılanışı: Kayseri örneği
The perception of health services' being transmitted to private sector by health employees: The Kayseri example
  1. Tez No: 280739
  2. Yazar: ZÜBEYDE ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE MERAL UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Özelleştirme, Sağlık Hizmetleri, Sağlıkta Özelleştirme, Health, Privatization, Health Services, Privatization on Health Services
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Sağlık hizmetlerinin etkinlikle sunulması, bu hizmetin taşımış olduğu kamusallık özelliği nedeniyle oldukça önemlidir. Kamu hizmeti olarak sunulan sağlık hizmetleri 1980'li yıllara kadar yoğun bir şekilde kamu tarafından sunulmuş, o yıllardan sonra hem kamunun hem de özel sektörün birlikte sunduğu bir hizmet haline gelmiştir.Ülkemizde son dönemde sağlık hizmetlerinde özelleştirme faaliyetlerini destekleyen ve yasal zeminde uygulanabilirliğini sağlayan düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Bu düzenlemeler çerçevesinde birçok kamu hastanesi ve özel hastane açılmış, çok sayıda doktor ve yardımcı sağlık personeli istihdam edilmiştir.Bu çalışmada öncelikle özelleştirme ve sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi konusunda teorik bilgiler verilmiş daha sonra sağlık çalışanlarına yönelik anket uygulanmış ve sonuçlar analiz edilerek yorumlanmıştır. Yapılan uygulama sonucunda sağlık çalışanlarının, özelleştirme sonrası hizmet sunumunda ne gibi değişiklikler olacağına dair görüşleri incelenmiş istatistiksel olarak elde edilen veriler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The presentation of health services effectively is really important because of the publicity this service has. Health service, a public service, which was presented by public in 1980s intensively, has been presented by both public and private sector since these years.Recently, some regulations, which support the privatization actions on health services and provide the services with practicability on legal basis, have been put into effect. Within the scope of these regulations many public and private hospitals are opened, a great number of doctors and assistant staff have been employed.In this study, firstly, some theoretical information is given about the privatization and privatization of health services and later some surveys have been carried out and results have been commented after analyzing. As a result of this practice, health staff?s views about how their service presentation would change after the privatization have been analyzed, and statistical information has been evaluated.