Türkiye'de A tipi yatırım fonlarının analizi (2000-2008 dönemi)
Analaysis of A type mutual funds in Turkey (term of 2000-2008)
- Tez No: 280779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL MAZGİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: A Tipi Yatırım Fonları, Performans Ölçümü, A Type Mutual Funds, Performance Measuring
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Para ve Banka Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Son yıllarda etkisini her alanda gösteren küreselleşme, finansal piyasalarda da gerek kurumsal açıdan gerekse de finansal ürün türleri açısından çeşitlilik sağlamıştır. birikimlerini yatırım araçlarına yatırım yaparak değerlendirmek isteyen tasarruf sahipleri bu finansal ürün çeşitliliği karşısında bazı sıkıntılarla karşı karşıya kalabilmektedirler. Yeterli bilgi birikimine sahip olmayan tasarruf sahiplerinin eksikliğini duydukları profesyonel yaklaşım, yatırım fonlarıyla kendilerine sunulmaktadır.Özellikle hisse senedi piyasalarına yatırım yapmak isteyen bireysel yatırımcılar açısından yatırım fonlarının sunduğu profesyonel yaklaşım daha çok önem taşımaktadır. Sabit getirili menkul kıymetlerin aksine, hisse senedi piyasalarında fiyat dalgalanmalarının yüksek olması söz konusu önemin temel gerekçesidir. Portföylerinde ağırlıklı olarak hisse senedine yer veren A tipi yatırım fonlarının, hisse senedi piyasalarındaki fiyat dalgalanmalarına bağlı olarak dalgalanan getiriler sağlaması ise bu yatırım fonları arasında seçim yapılmasını kritik bir karar haline getirmektedir.Çalışmamızın temel amacı bu kritik kararın verilmesinde kullanılabilecek performans analizlerini ele almak ve Türkiye'de 2000-2008 döneminde A tipi yatırım fonlarının performanslarını analiz ederek, yatırımcıların doğru seçim yapmalarına yardımcı olmaktır. Bu yolla yatırım fonları arasındaki rekabetin arttırılabileceğini ve fon yöneticilerinin rasyonel karar veren yatırımcıları dikkate alarak en iyi performansı elde etmeye çalışacaklarını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Globalization which shows itself on every field in recent years has provided diversity in financial markets about corporate and financial product variety. Savings owners who wants to evaluate their saving on investment products may encounter some difficulties as there are many financial product diversity. Professional approach about which savings owners who don?t know enough knowledge, need is presented with mutual funds to them.Especially for individual investors who want to invest in stock markets, professional approach gains more importance. On the contrary of fixed income securities, being price fluctuating in stock markets high forms the fundamental reason of this importance. As mutual funds which contain mostly stocks in their portfolios gain profit depending on price fluctuating in stock markets, the choice to be made among these funds makes it critical decision.The fundamental goal of our study is to examine the performance analysis? that can be used on this critical decision and to help investors making correct choices analyzing performance of the mutual funds in Turkey in the years between 2000-2008. This way, we think the competition among mutual funds can be increased and managers of funds are going to work hard to get the best performance considering investors making rational decisions.