İşletmelerde performans değerlendirme, geri bildirim, kariyer planlama ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkilere yönelik bir araştırma
A research for the relationships between performance appraisal, feedback, career planing and organizational commitment
  1. Tez No: 280809
  2. Yazar: UMUT KOCABEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirme, Geri Bildirim, Kariyer Planlama, Örgütsel Bağlılık, Duygusal Bağlılık, Devamlılık Bağlılığı, Normatif bağlılık, Performance Appraisal, Feedback, Career Planing, Organizational Commitment, Affective Commitment, Continuance Commitment, Normative Commitment
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Günümüzde, işletmelerde en yetenekli bireylerin işletmeye dahil edilmesine, bu bireylerin işletmede kalmalarının sağlanmasına, motive edilmesi ve eğitilmesine, beklentilerinin gözetilmesine, işletme ile uyumlarının sağlanmasına ilişkin konular ön plana çıkmıştır. İşte performans değerlendirme, geri bildirim, kariyer planlama ve örgütsel bağlılıkta bu bağlamda değerlendirilecek kavramlar olarak karşımıza çıkar.Performans değerlendirme, bireylerin iş başarısı ile işindeki tutum ve davranışları ile kişisel niteliklerini belirlemeye yönelik, bireylerin işletmenin başarısına olan katkılarını ölçen süreçtir. İşletmelerin rekabette üstünlük sağlaması, çalışanların en iyiyi yapacak motivasyona sahip olmasına bağlanmaktadır. Bu bağlamda işletmeler; başarılı olabilmek, çalışanlarının motivasyonunu ve devamlılığını sağlayabilmek, verimliliklerini artırarak örgütsel amaçlara ulaşabilmek için kariyer planlama uygulamalarına önem vermek durumundadır. Örgütsel bağlılık ise, bireyin işletme amaç ve değerlerini kabul etmesi, bu amaçlara ulaşılması yönünde çaba sarf etmesi ve işletme üyeliğini devam ettirme arzusudur.Bu çalışmada, performans değerlendirme, geri bildirim, kariyer planlama ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, new issues related to involving th most compenent employees in organization, causing them to stay within the organization, motivating and training them, meeting their expectations and rendering the harmony between the organization and employees in question, have come into prominence. Herein, performance appraisal, feedback, career planing and organizational commitment are the notions to be evaluated in this sense.Performance appraisal is a process, aim of which is to determine personnels success, attitudes and behaviors at work, measures personnels additions to the success of company. In the new global world order where human resources management has a strategic importance, business enterprises have to give great importance to career planning in order to be successful, to motivate its workers, to achieve organizational goals by increasing their productivity and to have an advantage in this competitive environment. Organizational commitment for an individual is to accept the goals and values of an organization, to spend afford to reach these goals and to wish to continue to be a member of the organization.This study investigates the relationship between performance appraisal, feedback, career planing and organizational commitment.