İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin cebirsel sözel problemleri denklem kurma yoluyla çözme becerilerinin incelenmesi
The investigation of primary school students? in 7 th grade skills in solving algebraic verbal problem by equation.
- Tez No: 280947
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERİHAN DİNÇ ARTUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem Çözme, Cebirsel Sözel Problemler, Denklem Kurma, Denklem Çözme
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, 2005 ilköğretim matematik programının cebir konusuyla ilgili yer alan kazanımları doğrultusunda; ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin cebirsel sözel problemleri çözerken, probleme uygun denklemi yazabilme becerilerini ve yazılan denklemi çözerek sonuca ulaşmalarındaki başarı düzeylerini belirlemenin yanı sıra bu problemleri çözerken yapılan hataları belirlemektir.Araştırma 2008?2009 öğretim yılı Adana ili Yüreğir ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ilköğretim okullarının 7. sınıflarında okuyan öğrenciler arasından tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilen 364 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırma için veri toplama aracı olarak cebirsel sözel problemleri içeren problem testi uygulanmıştır. Veri toplama aracından elde edilen verilerle öğrencilerin cebirsel sözel problemlere uygun denklem kurabilme ve kurdukları denklemi çözebilme başarılarına bakılmış ve yaptıkları hata türlerini belirlemek amacıyla cevap kağıtları içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir.Veri toplama aracından elde edilen verilerin analizleri, öğrencilerin cebirsel sözel problemlere denklem kurma ve kurdukları denklemi çözme başarılarının düşük olduğunu göstermiştir. Bu araştırma sonucunda 7. sınıf öğrencilerinin problem durumuna uygun denklem kurarken ve kurulan denklemi çözerken bazı hata türlerine sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study; in accordance with the acquisitions in algebra of 2005 elemantary math program, is to identify the errors that are made by 7th grader students during solving algebraic verbal problem and to identify the skills of writing the best equation and the level of success by solving the written equation to reach the result.This research has been done by the help of the 364 7th grade public school students which are chosen by random sampling method. These students have been attending public schools in Yüreğir/Adana in 2008- 2009 academic year. For this research; as a tool for data collection problems involving algebraic verbal problem tests are used. With these datas, students? the ability of setting equations for algebraic verbal problems and the rate of solving these problems are searched. And for determining their kinds of failyres, their answer sheets are analyzed.The analyzes of the datas obtained from the data collection tool has shown that success rate of setting and solving equation is quite low. As a result of this research, it is obviously seen that 7th grade students have difficulties and mistakes while setting and solving equation.Keywords : Problem Solving, Verbal Problems, Setting Equation, Solving Equation