İyi niyet geliştirme aracı olarak sosyal sorumluluk: Jandarma Genel Komutanlığı toplumsal gelişime destek faaliyetleri örneği
Social responsibility as a tool for goodwill development: Gendarmerie General Command of the social developmental support measures
- Tez No: 280988
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALENDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Jandarma, Halkla İlişkiler, İyi Niyet Geliştirme, Corporate Social Responsibility, Gendarmerie, Public Relations, Goodwill Development
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Günümüzde halkla ilişkiler faaliyetlerinin en önemli ayağı, sosyal sorumluluk faaliyetleridir. Kurumlar bu faaliyetleri doğrultusunda halkın gözündeki değerlerini yükseltmekte ve marka değerlerini büyütmektedirler.Türk Silahlı Kuvvetleri'nin emniyet ve asayiş olaylarındaki sorumluluklarından ötürü halkla sürekli iç içe olan bir kurumu olan Jandarma, görevlerini icra ederken halkla ilişkiler konusunda gerekli hassasiyetleri göstermekte ve sosyal sorumluluk faaliyetlerine önem vererek halkla olan bağını kuvvetlendirmektedir. Jandarma bu amaçla 1990'lı yılların başından itibaren Toplumsal Gelişime Destek Faaliyetleri (TGDF) adı altında, başlangıçta sadece Güneydoğu Anadolu bölgesinde çeşitli çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmaların başarılı olması ile birlikte 2000'li yıllarda Toplumsal Gelişime Destek Faaliyetleri tüm Türkiye'de icra edilerek kapsamı genişletilmiştir.Tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde sosyal sorumluluk, ikinci bölümde ise Jandarma Teşkilatı'nın sosyal sorumluluk faaliyetleri kapsamında yapılan çalışmalar yer almaktadır. Son bölümde ise bu çalışmaların halk üzerine etkisini anlamak amacıyla bir araştırma çalışmasına yer verilmiştir.Araştırma çalışmasında, Bilecik ilinin Gölpazarı / Üyük ve Bursa ilinin Merkez / Selçukgazi köylerinde de icra edilen Jandarma uygulamalarının vatandaşlar üzerindeki etkileri, çevresel, sosyolojik ve psikolojik boyutlardan ele alınarak araştırılmış ve bazı açık uçlu sorularla da, vatandaşların faaliyetler hakkındaki tercihleri, duygu ve düşünceleri öğrenilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, social responsibility activities are the most important pillars of public relations activities. Through these activities, corporate brands raise their values in public eye and increase their brand value.Due to the Turkish Armed Force?s responsibilities of public safety and public order, Gendarmerie constantly intertwined with public while performing his duties of public relations and they show the necessary sensitivity to social responsibility activities while strenghthening the bond with the public. For this purpose Gendarmerie worked under the name of social development support activities from the beginning of the 1990?s which has started only in Southeast Anatolia at the beginning. In the 2000?s, with the success of these studies the scope of social development support activities were extended and conducted all over Turkey.Thesis, consists of three parts. In the first section, social responsibility takes place and in the second section the organization of Gendarmerie?s studies which are related to social responsibility are discussed. In the final section, in order to understand the impact of these studies on the people, a study is presented.In this research study, the environmental, the sociological and the psychological effects of the Gendarmerie practices, which are conducted in Bilecik?s Gölpazarı and Üyük, Bursa?s Merkez and Selçukgazi villages are investigated and by the help of some open-ended questions, the citizens preferences, feeling and thoughts about the activities are tried to be learned.