Obsesif kompulsif bozukluğu olan çocuk ve ergenlerin sosyodemografik ve klinik özellikleri
Sociodemographic and clinical characteristics of children and adolescents with obsessive compulsive disorder
- Tez No: 281113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİYE TOROS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Erken başlangıçlı obsesif kompulsif bozukluk, Eştanı, Sosyodemografik özellikler, Early onset obsessive compulsive disorder, Comorbidity, Sociodemographic features
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), 18 yaşından önce başlayabilen, neden olduğu zaman kaybı nedeniyle bireylerin sosyal, akademik ve aile yaşamlarında işlevselliği olumsuz yönde etkileyebilen, obsesyon ve kompulsiyonlarla karakterize, kronik bir ruhsal bozukluktur.Bu çalışmada, 2000-2009 yılları arasında, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğinde, klinik görüşme ve psikometrik incelemeler sonrası, DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre, OKB tanısı alan çocuk ve ergenlerin olgu değerlendirme formları ve psikometrik ölçekleri geriye dönük incelenerek, olguların sosyodemografik ve klinik özellikleri değerlendirilmiştir.Çalışmamıza alınan 440 olgunun, 252`sinin erkek (%57,3), 188'inin kız (%42,7), olguların yaş ortalamasının 11,08±3,363 yıl, %70,2`sinin ilkokul ve ortaokul (ilköğretim) öğrencisi, %19,1'inin ise lise öğrencisi olduğu bulunmuştur. Olguların %23,9'unun eştanısı olmadığı bulunurken; %49,5'inin OKB `ye eşlik eden bir eştanısı, %26,6'sının ise iki eştanısı olduğu bulunmuştur. Olgulardaki en sık eştanılar; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (%26,8), yaygın anksiyete bozukluğu (%16,6), tik bozuklukları (%10,2) olarak bulunmuştur. Olgularda, obsesyon ve kompulsiyon tiplerinden en sık temizlik ve kontaminasyon obsesyonları (%48,9) ve temizleme yıkama kompulsiyonları (%32) olduğu bulunmuştur.Olguların psikometrik ölçekleri olan; çocuklar için depresyon ölçeği, çocuklar için sürekli kaygı ölçeği ve Maudsley obsesif kompulsif soru listesi (MOKSL) ve MOKSL alt ölçek puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır.Erken başlangıçlı OKB'yi değerlendirmek için tüm dünyada görüş birliğini sağlayarak standart bir değerlendirme paketi ve kullanılan ölçeklerin tüm kültürler için daha uygun versiyonlarını oluşturmak gerekmektedir. Bu sayede tüm ülkelerde, erken başlangıçlı OKB'nin sosyodemografik, klinik, prognostik özelliklerini inceleyen çalışmaları bir çatı altında toplayıp, bu çalışmaları birbirleriyle karşılaştırabilmek mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Sociodemographic and Clinical Characteristics of Children and Adolescents with Obsessive Compulsive DisorderObsessive compulsive disorder (OCD) is a time consuming and chronic disorder characterized by obssesions and compulsions that can start before 18 years of ages and can be associated with significant impairments in academic, social and family functioning.We have retrospectively assessed the sociodemographic and clinical features by investigating the files of children and adolescents who were diagnosed primarily as OCD according to DSM-IV-TR, at the outpatient clinic of the child and adolescent psychiatry department of Mersin University, School of Medicine, between 2000-2009.188 (42,7%) of 440 cases in our study were determined to be girls while 252 (57,3%) boys; the mean age was 11,08±3,363 years and 70,2% of the cases were at elemantary or secondary school, 19,1% at high school, 23,9% of the cases had no comorbid disorder, 49,5% of the cases had one comorbid disorder, 26,6% of the cases had two comorbid disorders. Attention deficit hyperactivity disorder (26,8%), generalized anxiety disorder (16,6%) and tic disorders (10,2%) have been found to be the most common comorbidities among our cases. Cleaning and contamination obsessions (48,9%), cleaning and washing compulsions (32%) have been found to be the most common obsessions and compulsions. The children?s depression inventory scores, trait children?s anxiety inventory scores, Maudsley obsessive compulsive questionnaires scores have been found to be positively and significantly correlated with each other.In our opinion, intensive efforts should be made to establish a global consensus regarding a standard assessment package for early on set OCD, more cross-culturally valid versions of instruments to be able to compare the studies specifically aimed at assessing the sociodemographic, clinical and prognostic aspects of OCD across different countries.