Sıçan siyatik sinirlerinde kanamanın, sinir rejenerasyonuna ve epinöral skar oluşumuna etkisi (Deneysel çalışma)
Effect of bleeding on nerve regeneration and epineural scar formation at rat sciatic nerves (Experimental study)
  1. Tez No: 281233
  2. Yazar: ERKAN SERVET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM BEKLER, ÖĞR. GÖR. TURHAN ÖZLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: epinöral skar, kanama, Ankaferd Blood Stopper, EMG, DT-MRG, epineural scarring, bleeding, Ankaferd Blood Stopper, EMG, MR-DTI
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Giriş; Periferik sinir yaralanması sonrası yapılan tamirlerde, cerrahinin başarısını olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri; epinöral skar oluşumudur. Bu skar dokusu; aksonal rejenerasyona mekanik engel oluşturan, sinirlerin komşu dokulara tutunmalarına ve yapışıklıklarına yol açan bir durumdur. Bu komplikasyonu azaltmak amacıyla; deneysel olarak birçok farmakolojik ajan kullanılmıştır. Fakat kanamayı azaltıcı bir ajan olan Ankaferd Blood Stopper(ABS), daha önce kullanılmamıştır. Cerrahi sonrası oluşacak kanamayı ve gelişecek epinöral/ekstranöral skar oluşumunu azaltarak, buna bağlı gelişebilecek olan kompresif nöropati ve/veya aksonal rejenerasyonda yavaşlamayı engellemek mümkün olabilecektir.Amaç; Periferik sinir yaralanması nedeniyle yapılan tamir sonrasında kanamanın, sinir iyileşmesinde ve tamir yapılan alan etrafındaki skar dokusundaki etkilerini araştırmak olmuştur.Gereç ve yöntem; Ortalama 260-330 gram ağırlığındaki otuz adet Sprague?Dawley tipi erkek sıçan üç gruba ayırıldı. Her sıçanda sağ siyatik sinir keskin olarak trifurkasyondan yaklaşık 1,5 cm proksimalden kesildi ve primer olarak epinöral teknik ile tamir edildi. Birinci grupta (n:10) serum fizyolojik, ikinci grupta (n:10) ABS ve üçüncü grupta (n:10) heparin 5 dakika süreyle tamir hattı ve çevreleyen doku etrafına uygulandı. Her grupta, fonksiyonel değerlendirme için, cerrahi sonrası 12 ve 24. haftalarda, video kaydı ile yürüme analizi yapıldı. 12.haftada Elektromyografi(EMG) ile elektrofizyolojik ölçümler yapıldı. Sinir rejenerasyonu göstermek amacıyla 12. haftada Difüzyon Tensör Manyetik Rezonans Görüntüleme(DT-MRG) kullanıldı. Makroskopik ve histopatolojik değerlendirme, 24. hafta sonunda ratlar sakrifiye edildikten sonra, tamir edilen siyatik sinirler ve çevre yumuşak doku en-blok çıkartılarak yapıldı.Sonuç; Yapılan çalışmalar sonucunda fonksiyonel ve elektrofizyolojik değerlendirmelerde ABS ve serum fizyolojik gruplarında heparin grubuna kıyasla daha fazla iyileşme görülmüştür. Histopatolojik değerlendirmelerde de; ABS ve serum fizyolojik grupları genel olarak daha iyi olmasına rağmen, üç grup arasında istatistiksel anlamlı fark bulunamadı.Çıkarım; Çalışma sonucunda; her bir grupta elde edilen sonuçlar farklı olmasına rağmen, istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. İleride yapılacak çalışmalarda, yüksek sayıda denek kullanılması ile sonuçların istatiksel anlam kazanması mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Epineural scar formation is one of the most important negatory factors affecting surgical repair after peripheral nerve injury. The scar tissue mechanically hinders axonal regeneration, causes nerves to adhere surrounding tissues and adhesions between nerves and surrounding tissues. Numerous pharmacological agents were used experimentally to decrease this complication but, a hemostatic agent Ankaferd Blood Stopper(ABS) has not been used before. Decreasing the postoperative bleeding and adhesions between nerve and surrounding tissues will prevent the formation of scar tissue and corresponding compressive neuropathy and/or deceleration of axonal regeneration.Purpose; Investigating the effects of bleeding on nerve healing and scar tissue surrounding repair site after repair of peripheral nerve injuries.Material and method: Thirty Sprague-Dawley male rats weighted between 260-330 gr were divided into three groups. Right sciatic nerve was cut 1.5 cm proximal to the trifurcation and repaired primarily with 8/0 sutures and epineural technique. At the first group (n:10) saline, at the second group (n:10) ABS and at the third group(n:10) heparine was applied for 5 minutes to the repair site and surrounding tissues. In each group, functional evaluation and gait analysis with video recording were done 12 and 24 weeks after surgery. Electrophysiological measurements were done with Electromyography(EMG) at the 12th week. Magnetic resonance diffusion tensor imaging(MR-DTI) was used at the 12th week. Macroscopically and histopathologically evaluations were done after sacrification of the rats at the 24th week with total excision of repaired sciatic nerves and surrounding tissues.Results: As the results, it was seen that, ABS and saline groups have had more improvement than the heparin group. ABS and saline groups were overally better at the histopathologic evaluations but there was no statistically significant difference.Conclusions: Each group has had different results at the end of study without any statistically significant difference. Statistically significant results can be acquired with new studies using larger numbers of subjects.