Geriatrik popülasyonda immün sistem aktivasyonunun pteridin yolağı ilişkili parametrelerle değerlendirilmesi
Evaluation of immune system activation with pteridin pathway related parameters in geriatric population
- Tez No: 281277
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ŞAHİN, PROF. DR. TERKEN BAYDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Geriatri, Pharmacy and Pharmacology, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: IDO, neopterin, immün sistem, geriatrik grup, IDO, neopterin, immune system, geriatric group
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Esansiyel bir aminoasit olan triptofan, proteinlerin bileşeni ve aynı zamanda iki önemli biyosentetik yolak için bir substrattır: nörotransmiter serotonin üretimi ve kinürenin türevlerinin oluşumu. İndolamin-(2,3)-dioksijenaz (IDO) aracılıklı triptofan yıkımı ve neopterin üretimi hücresel immün aktivasyonda dendritik hücreler ve monosit türevi makrofajların sitokin interferon- ? ile stimülasyonuyla indüklenir. Geriatrik grupta yaygın görülen allograft rejeksiyon, viral enfeksiyonlar, otoimmün ve malign hastalıklar gibi hücresel immün aktivasyonun eşlik ettiği hastalıkların yanı sıra nörodejeneratif hastalıklarda neopterin konsantrasyonunun arttığı triptofanın azaldığı görülmüştür. Genellikle, yaş ile immün sistem fonksiyon bozukluklarının sıklığı artmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada, 24 ? 88 yaşları arasında 94 gönüllüde (48 yaşlı ve 46 yetişkin) triptofan yıkımı ve serum neopterin düzeyleri belirlenerek immün sistem aktivasyonu değerlendirilmiştir. IDO aktivitesinin değerlendirilmesi için kinüreninin triptofana oranı hesaplanmıştır. Triptofan düzeyleri yaşlılarda (53,1 ± 1,6 ? mol/L), 65 yaş altındaki bireylere (61,4 ± 2,2 ? mol/L) göre daha düşükken, kinürenin konsantrasyonu geriatriklerde ve yetişkinlerde sırasıyla 5,0 ± 0,2 ? mol/L ve 4,3 ± 0,2 ? mol/L bulundu (her ikisi de, p0,05). Cinsiyet, sigara içme alışkanlığı, patoloji ve ilaç kullanımının ölçülen parametrelere etkisi de değerlendirildi. Sonuç olarak, bulgularımız yaşlanmanın immün aktivasyon ile ilişkili olduğunu ve immün aktivasyonun patoloji ve kullanılan ilaç sayısı ile indüklendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Tryptophan, an essential amino acid, is a constituent of proteins and is also a substrate for two important biosynthetic pathways: generation of neurotransmitter serotonin, and formation of kynurenine derivatives. Both tryptophan degradation by the enzyme indoleamine-(2,3)-dioxygenase (IDO) and neopterin production are induced within cellular immune activation by stimulation of monocyte-derived macrophages and dendritic cells with cytokine interferon- ? . Increased neopterin and decreased tryptophan concentrations are observed in diseases concomitant with cellular immune activation such as allograft rejection, viral infectious, autoimmune, and malignant diseases as well as neurodegenerative disorders which are commonly seen in geriatric population. Generally, the frequency of immune system dysfunction increases with age. Therefore, in the present study, the evaluation of immune system activation by determination of tryptophan degradation and serum neopterin levels in 94 volunteers (48 elderly and 46 adults), aged 24?88 years, was carried out. The kynurenine to tryptophan ratio was calculated to estimate IDO activity. Tryptophan levels in elderly (53.1 ± 1.6 µmol/L) were lower than individuals under 65 years (61.4 ± 2.2 µmol/L), while kynurenine concentrations in geriatrics and adults were 5.0 ± 0.2 µmol/L and 4.3 ± 0.2 µmol/L, respectively (both, p0.05). Effects of gender, smoking habit, pathology and drug use on measured parameters were also evaluated. In conclusion, our findings showed that aging is associated with immune activation and immune activation induced by the number of pathology and drugs used.