Hemşirelik öğrencilerinin üniversiteye uyumunda problem çözmeye dayalı psikoeğitim programının etkinliğinin değerlendirilmesi
The evaluation of psyco-education program activity based on problem solving on nursing students? adjustment to university
- Tez No: 281287
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: uyum, problem çözme, hemşirelik öğrencisi, psikiyatri hemşireliği, adjustment, problem solving, student of nursing department, nursing of psychiatry
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Araştırma, problem çözmeye dayalı psikoeğitim programının hemşirelik I. sınıf öğrencilerinin üniversiteye uyum ve problem çözme becerilerini algılamalarındaki değişimi değerlendirmek amacı ile tek gruplu ön test-son test desenli müdahale araştırması olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Aksaray Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümüne 2009-2010 öğretim yılında yeni kayıt yaptıran 70 I. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Öğrencilere 23 Şubat 2010 tarihinde Kısa Semptom Envanteri uygulanmış, sınıf ortalamasının bir standart sapma değeri üzerinde toplam puan alan öğrenciler araştırma kapsamı dışında bırakılmıştır. Araştırmaya katılmaya gönüllü 48 öğrenci ile 8 Mart 2010 tarihinde psikoeğitim programına başlanmıştır. Haftada bir kez yapılan ve 8 oturumdan oluşan psikoeğitim programının içeriği; tanışma, kişilerarası ilişkilerde olumlu davranışlar geliştirme, problem çözme ve uyum konularını kapsamaktadır. Her bir oturum 90 dakika süreyle 12 kişiden oluşan dört ayrı grupla gerçekleştirilmiş, araştırma 46 kişi ile tamamlanmıştır. Veriler; öğrenci bilgi formu, üniversite uyum ölçeği ve problem çözme envanteri ile her bir grupta ilk ve son oturumda toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ölçek ve envanterden alınan ön test ve son test puanları için t testi, öğrencilerin ve ailelerinin tanıtıcı özelliklerine göre ön test ve son test puan ortalamaları için Mann Whitney U ve Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Program sonunda öğrencilerin üniversite uyum ölçeğinden aldıkları puanların ortalaması istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yükselmiş, problem çözme envanterinden aldıkları puanların ortalaması ise istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalmıştır (p0.05).
Özet (Çeviri)
The research is carried out with one group as pretest posttest patterned intervention research on the purpose of evaluating the effects of adjustment program on nursing first grade students? alteration in their perception of adjustment to university and problem solving skills. 70 new students enrolled to Aksaray University Health Institute Nursing Department in 2009-2011 education year constitute the universe of the research. Brief Symptom Inventory is applied to those students on 23th February, and the students who get one standard deviation value above the average grade of the class are leaved out of the scope. Adjustment program is started on 8th March 2010 with 48 students who is volunteer to participate in the research. The content of psyco-education program, which is carried out once a week and consists of 8 sessions, comprises the subjects of meeting, the development of positive behaviors in interpersonal relationships, problem solving and adjustment. Each session is carried out with four separate groups consisted of 12 students for 90 minutes. The research is completed with 46 students. The data is collected in the first and the last session with problem solving inventory, adjustment to college scale and student data form. In the evaluation of the data, t test is used for pretest and posttest scores obtained by scale and inventory and Mann Whitney U, Kruskal Wallis test is used for the average of pretest posttest alteration scores according to the introductory features of families and the students. At the end of the research, the average scores students got from college adjustment scale increased statistically at significant level at the end of the program and the average grades of problem solving inventory decreased statistically at significant level (p0.05).