Normal, oto-immün hastalıklı ve vasküler hastalıklı annelerin bebeklerinin göbek kordonu dokularındaki bağışıklık sistemi hücrelerinin dağılımlarının incelenmesi
Investigation of immune system cells in umbilical cord of normal, auto-immune diseased and vascular diseased mothers
- Tez No: 281300
 - Danışmanlar: PROF. DR. A. NUR ÇAKAR
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
 - Anahtar Kelimeler: Göbek kordonu, gebelik, otoimmünite, tolerans, MTHFR mutasyonları, Umbilical cord, pregnancy, autoimmunity, tolerance, MTHFR mutations
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 184
Özet
İnsan doğumundan itibaren kendisini koruyacak olan immün sistemi ile birliktedir. İmmün sistem hem yabancı etkenlere karşı insanı korur hem de insanın kendi vücudunu yabancı algılamamasına yol açan toleransı sağlar. Otoimmün hastalıklar, bu tolerans mekanizmalarında kırılma veya yetersizlik sonucu, vücudun kendisini yabancı farzetmesi ile ortaya çıkan patolojik durumları içermektedir. Bölümümüzde 2000 ve 2004 yıllarında yapılan çalışmalarda, göbek kordonunun maternal etkilere bağlı olarak çeşitli yanıtlar verebildiği ortaya konmuştur. Sonuçta veriler bize göbek kordonunun tam izole bir sistem olmadığını ve özel bir bağışıklık sistemine sahip olduğunu düşündürmektedir. Bu sistemin hücrelerinin ayrıca kök hücre özellikleri de vardır. Son zamanlarda preeklampsinin de otoimmün bir hastalık olduğu yönündeki görüşler ve 2000 ve 2004 yıllarında bölümümüzde yapılan çalışmalardaki bulgular değerlendirildiğinde, oto-immün hastalığı olan annelerin bebekleri ile olan bağlantısını sağlayan göbek kordonu dokusunun yapısının bağışıklık sistemi yönünden incelenmesi hedeflendi. Göbek kordonu dokusu içinde, kordon kanından göç ile gelen veya kordon dokusu içinde de novo olarak kök hücrelerden köken alan immün sistem hücrelerinin varlıklarının ve fenotiplerinin ortaya konması amaçlandı. Vasküler hastalıkların da otoimmün hastalıklarla birlikte görülebilmeleri nedeniyle vasküler hastalıklı anneler de çalışmaya dahil edildi.Normal, otoimmün ve vasküler hastalığı olan annelerin bebeklerinin göbek kordonlarının değerlendirildiği çalışmamızda, immün sisteme ait bazı işaretleyiciler (anti-CD4, anti-CD8, anti-CD14, anti-CD56) indirekt immünoperoksidaz yöntemi ile incelenerek hücrelerin varlığı, fenotipleri ve hastalıklarla aralarındaki ilişkiler araştırıldı.
Özet (Çeviri)
A human being has a self-protective immune system. Immune system defends the human from foreign attacts and also makes the self-tolerance. Autoimmune diseases are pathological conditions that develop due to the defective tolerance mechanisims that appear when the organism accept itself as foreign. In our department, studies in 2000 and 2004 have revealed that umbilical cord can give several response to the maternal affects. The study in 2000 had shown that, some endothelial and endothelium related functional molecules were decreased in pre-eclampsia situations and disappeared in some coagulopathies. As a result of these datas, it is thougt that umbilical cord has a special immune system which is not isolated enough. The cells of this system have a possibility to carry stem cell properties. When the views about the pre-eclampsia as an autoimmune disesase and results of our studies in 2000 and 2004 are considered, our aim is to investigate the structure of umbilical cord in the auto-immune diseases. The aim of this study is to show the presence of immune system cells which may have migrated from the cord blood or which may be differentiated de novo from the stem cells of the cord itself. Also, vascular diseased mothers included in the study because vascular diseases can be seen with autoimmune diseases concomitantly.The umbilical cords of normal, autoimmune or vascular disesed mothers were evaluated in our study. Immune system cell markers (anti-CD4, anti-CD8, anti-CD14, anti-CD56) were investigated by the indirect immuneperoxidase technique, and the relationships between the cells phenotypes and diseases were considered.