Yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların yakınlarının anksiyete ve depresyon açısından değerlendirilmesi
Anxiety and depression evaluation in the relatives of intensive care unit patients
  1. Tez No: 281336
  2. Yazar: ZEYNEP KARAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MAHLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete ve depresyon, Yoğun Bakım Ünitesi, Hasta yakını, Anxiety and depression, Intensive Care Unit, Family member
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışmamızda, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği'ni (HADS: Hospital Anxiety and Depression Scale) kullanarak yoğun bakım hastalarının yakınlarında görülen anksiyete ve depresyon semptomları ile ilişkili olan faktörleri ve görülme sıklıklarını belirlemeyi amaçladık.Anestezi ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesinde 48 saatten daha fazla süredir tedavi gören hastası olan, 18 yaş ve üzerinde 150 hasta yakını çalışmaya dahil edildi. Hastaların sosyodemografik bilgileri (yaş, cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu), YBÜ'e yatış sebepleri, hemodinamik parametreleri, GKS, APACHE II ve MODS değerleri kaydedildi. Hasta yakınlarının sosyodemografik bilgileri (yaş, cinsiyet, medeni durumu, eğitim ve iş durumu) ile hastası hakkında verilen bilginin verimliliğini sorgulayan ve HADS'ı içeren anket formunu doldurmaları sağlandı.Sınırda ve klinik anksiyete ya da depresyon toplam olarak alındığında hasta yakınlarının % 76'sında anksiyete ve % 72,6'sında depresyon semptomları tespit edildi. Kadınların erkeklere oranla daha fazla anksiyete ve depresyon semptomları gösterdiği saptandı. Kadınların % 67,8'inde anksiyete, % 66,7'sinde depresyon semptomları olduğu görüldü. Eş, anne-baba, evlat ve kardeşlerde diğer hasta yakınlarına göre daha yüksek anksiyete ve depresyon semptomları olduğu bulundu. Yüksek APACHE II değerine sahip hastaların yakınlarında anksiyete ve depresyon semptomlarının daha fazla olduğu tespit edildi. Ayrıca, yüksek MODS ve düşük GKS olan hastaların yakınlarının daha fazla depresyon semptomları gösterdiği görüldü. Yeterli bilgi alan hasta yakınlarının yeterli bilgi almayan hasta yakınlarına göre daha fazla sınırda anksiyete semptomları gösterdikleri tespit edildi.Hasta yakınlarının eğitim düzeyi, daha önceki YBÜ deneyimi, bilgi alma sıklığı ve aynı kişiden bilgi almanın anksiyete ve depresyon semptomları ile ilişkisi olmadığı görüldü. Herhangi bir işte çalışmayan hasta yakınlarında çalışan hasta yakınlarına göre daha fazla anksiyete semptomları gösterdikleri bulunurken depresyon sıklığında anlamlı fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to determine the factors related to and the frequencies of anxiety and depression symptoms manifested in the relatives of intensive care patients by using Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS).Total of 150 of relatives over the age of 18 whose patients were hospitalized in Intensive Care Unit over 48 hours were included in the study. Patients? sociodemographic information (age, gender, marital status, education), reasons for ICU stay, hemodynamic parameters, and GCS, APACHE II, MODS scores were recorded. Relatives were asked to fill the questionnaire that included sociodemographic information (age, gender, marital satus, education and work status), efficiency of information about the patient and HADS.When all clinical anxiety and depression data were assessed together; 76% of relatives showed symptoms of anxiety and 72.6% of relatives showed symptoms of depression. Women had more depression and anxiety symptoms compared to men. Anxiety and depression symptoms were found in 67.8% and 66.7% of women, respectively. There were higher levels of anxiety and depression symptoms in spouses, parents, children and siblings compared to other relatives. Relatives with high APACHE II score had more anxiety and depression symptoms. Moreover, relatives with high MODS and low GCS had more depression symptoms. Relatives who were sufficiently informed relative to those who were not showed more anxiety symptoms at borderline.Education level and previous ICU experience of patient relatives, their frequency of being informed and getting information from the same person did not affect anxiety and depression symptoms. More levels of anxiety was reported in the unemployed relatives compared to those employed, but there was no significant difference in depression frequency.