Lenfomada DNA onarım gen polimorfizmleri
DNA repair gene polymorphisms in B cell Non-Hodgkin's lymphoma
  1. Tez No: 281451
  2. Yazar: AYKUT BAHÇECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA PAYDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Hematoloji, Onkoloji, Genetics, Hematology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre faktörleri, DNA onarım genleri, kansere yatkınlık, lenfoma, tek nükleotid gen polimorfizmi, Environmental factors, DNA repair genes, lymphoma, sensitivity to cancer, single nucleotide polymorphism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kanser, DNA'da hasarların sık olduğu hastalıklar grubudur. Kanserlerin etyolojisinde çevresel ve genetik faktörlerin çok önemli olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Genel popülasyonda DNA onarım kapasitesindeki değişkenliklerle kanserlere duyarlılık arasında ilişki saptanmıştır. Ulaşılabilen literatürde ülkemizde erişkin NHL ile DNA onarım gen polimorfizmleri arasındaki ilişkiyi araştıran herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Daha önceki çalışmalarda lenfoma görülme yaşının, batı ülkeleriyle kıyaslandığında 10 yıl kadar daha genç yaşta görüldüğü gösterilmiştir. Çalışmamızın amacı, bu erken yaş gözlemi nedeniyle kişinin DNA hasarına verdiği yanıtın belirlenmesinde çok önemli olan DNA onarım genlerindeki tek nükleotid polimorfizmleri ile lenfomalar arasındaki ilişkiyi araştırmaktı.Çalışmaya 94 B hücreli NHL tanılı hasta ve 96 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Hastaların 60'ı (%63,8) DBBHL, 13'ü (%13,8) folliküler lenfoma, 6'sı (%6,4) küçük lenfositik lenfoma, 6'sı (%6,4) marjinal zon lenfoma ve 9'u (%9,6) diğer lenfoma tanısı olan hastalardı. Hastaların 49'u (%52,1) erkek, 45'i (%47,9) kadın hastalardı.Hasta ve kontrol gruplarında ERCC2 (Lys751Gln), XPC (Gln939Lys), ERCC5 (Asp1104His) ve XRCC3 (Thr241Met) gen polimorfizmleri çalışıldı. Çalışılması planlanan XRCC1 Arg399Gln gen polimorfizmi, teknik nedenlerden ve yeterli finansman sağlanamamasından dolayı çalışılamadı.ERCC5 Asp1104His polimorfizminin, kontrol grubunda daha fazla saptanması nedeniyle mutant aleli taşıyan bireylerde hastalıktan koruyucu etki gösterebileceği düşünüldü (p=0,009). Bu anlamlı fark erkek cinsiyette daha belirgin bulundu (p=0,001). Hasta ve kontrol grupları, sigara içen ve içmeyen diye gruplara ayrıldığında; sigara içmeyen grupta XPC geni mutant alelinin hastalıktan koruyucu etki gösterdiği saptandı (p=0,040). NHL olguları ve kontrol grupları arasında ERCC2 kodon 751, XPC kodon 939 ve XRCC3 kodon 241 gen polimorfizmleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Çalışılan 4 gen polimorfizmi için mutant aleli içeren ve içermeyen gruplar karşılaştırıldığında, ERCC5 CG polimorfizminin G mutant alelini içeren bireylerde, G mutant alelini içermeyen bireylere göre hastalıktan koruyucu etki gösterdiği saptandı (p=0,010).Sonuç olarak; DNA onarım gen polimorfizmleri lenfoma riskinde etkili olabilir. Bu nedenle toplumumuzda görece sık görülen lenfomalarda DNA onarım genlerindeki polimorfizmlerin belirlenmesi, lenfomagenezdeki katkısını anlamada yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Cancer is a group of diseases characterized by frequent DNA injury. Genetic and environmental factors are very important in the etiology of the cancers. It has been detected an association between variabilities in DNA repair capacity and sensitivity to the cancer. We did not find a study about DNA repair gene polymorphism in adult lymphoma cases in our country. In some previous studies, it has been found that NHLin our country is seen 10 years younger than western countries. The aim of our study is to investigate DNA repair gene single nucleotide polymorphisms in B cell NHL.Ninety four casses with NHL and 96 healthy controls were included in this study 60 of the cases (%63,8) had DLBCL, 13 cases (%13,8) had follicular lymphoma, 6 cases (%6,4) had small lymphocytic lymphoma, 6 cases (%6,4) had marginal zone lymphoma and 9 cases (%9,6) had other type of B cell lymphomas. Male/female ratio was 49/45.ERCC2 (Lys751Gln), XPC (Gln939Lys), ERCC5 (Asp1104His) and XRCC3 (Thr241Met) gene polymorphisms were studied in the cases and control groups. Study of XRCC1 Arg399Gln gene polymorphism was planned, but could not be studied due to technical reasons and insufficient funding.ERCC5 Asp1104His polymorphism showed a protective effect against the disease in individuals carrying the mutant allele (p=0,009). This difference was found to be more pronounced in males (p=0,001). The patient and control groups were divided as smoker and nonsmoker and in nonsmoker group, the mutant allele of XPC gene showed protective effect (p=0,040). ERCC2 codon 751, XPC codon 939 and XRCC3 codon 241 gene polymorphisms were not found to be different between cases with NHL and controls (p>0,05). The mutant allele G of ERCC5 (CG) polymorphism in individuals with the G mutant allele as compared with controls showed a protective effect (p=0,010).In conclusion DNA repair gene polymorphisms may affect the risk of lymphoma. Therefore, it will be useful to detect the DNA repair gene polymorphism in cases with lymphoma which is relatively frequent neoplasia in our country.