Kliniğimizde radyoaktif iyot tedavisi alan diferansiye tiroid karsinomlu hastaların demografik analizi
Demographical analysis of patients, taken radioactive iodine teraphy for the differenciated thyroid carsinoma in our clinic
- Tez No: 281472
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABRİ ZİNCİRKESER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Papiller tiroid kanseri, Foliküler tiroid kanseri, Prognoz, Risk faktörleri, Papillary thyroid ca, Follicular thyroid ca, Prognostic, Risk factors
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çalışmamızın amacı, iyi diferansiye tiroid karsinomunun yaş ve cinsiyetle ilişkisini saptamak, hastalığın mortalite ve morbiditesini etkileyen risk faktörlerini ve bunların birbirleriyle ilişkilerini ortaya koymak, prognozu etkileyen faktörleri saptamaktır. 2008-2010 yılları arasında ablasyon tedavisi alan iyi diferansiye tiroid kanserli 550 hastayı içeren retrospektif çalışmada hastaların 450'si kadın, 98'i erkek olarak bulunmuştur. Kadın/erkek oranı tüm diferansiye tiroid karsinomunda 4,46/1, papiller karsinomda 3.69/1, folliküler karsinomda 6/1, mikropapiller karsinomda 4/1 dir.Hastalarımızın tanı yaşları 15-84 yaş arasında dağılım göstermekte olup ortalama tanı yaşı 43,9±13,5 yıldır. Ortalama tanı yaşı bayan hastalarda 43,2±13,7 iken erkek hastalarda 47.3±12.5 olarak tesbit edilmiştirTümör tipleri içinde % 95.8 ile en yüksek oranda papiller karsinom, ikinci sıklıkta % 3.9 ile folliküler karsinom, üçüncü sıklıkta % 0.4 ile hurthle hücreli karsinom tesbit edilmiştir. Tüm tiplerde kadın hasta sayısı erkek hasta sayısından yüksek olarak saptanmıştır.Papiller tiroid karsinomu olan hastaların ortalama tanı yaşı 43,9±13,3 yıl, folliküler tiroid karsinomu olan hastaların ortalama tanı yaşı 45,7±18.9 yıl olarak bulunmuş olup, papiller veya folliküler histolojik tipte tiroid karsinomu ile tanı yaşı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.Kadın hastalarda diferansiye tiroid karsinomunun prognozu erkek hastalara göre daha iyidir.Primer tümör çapı 4 cm.den küçük ve tiroide sınırlı olan hastaların (T1 ve T2) prognozu, primer tümör çapı 4 cm.den büyük veya tiroid dışına invazyon yapanlara (T3, T4a, T4b) göre daha iyidir.
Özet (Çeviri)
Our aim is to determine the variability of good differenciated thyroid carcinom on sex and age,factors effect prognose and to reveal risk factors which effect mortality and morbidity of the disease and the relation between them. Our retrospective examination determined that 550 patients who have taken ablation therapy on 2008-2010 consist 450 female and 98 male.The rate of female/male is 4.46/1 in differentiated tyroid ca, 3.69/1 in papillaria ca, 6/1 in folliculer ca, 4/1 in micropapillaria.Our patients' average diagnosis age is 43.9+/-13.5, ranging age 15-84.The average diagnosis age is 43.2+/- 13.7 for female while 47.3+/-12.5 for male.It has been found papillaria ca is most rated in types of tumor,%95.8.The second most rated type is folliculer ca,%3.9,and the third one hurtle cell ca,%0.4. In all type of cancers female patients were more than males.The examination has shown that the average diagnosis age of papillaria thyroid cancer is 43.9+/-13.3,folliculer thyroid cancer 45.7+/-18.9; but there were not any statistically significant difference between the average diagnosis age for folliculer cancer and for papillaria cancer.Differenciated thyroid cancer prognose of the female patients is better than males.The prognose of the patients (T1 and T2 ) whose primer tumor diameter is less than 4 cm and limited in the thyroid tissue is better than whose ( T3, T4a, T4b) primer tumor is larger than 4cm and better than invasioned out of thyroid.