İstismar olgularının yatarak tedavisinde klinik izlem bulguları
Clinical follow-up findings of inpatient treatment in abuse cases
- Tez No: 281517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL YOLGA TAHİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Cinsel İstismar, Rezidental Tedavi, TSSB, Residential treatment, sexual abuse, PTSD
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Dünyada istismar ve ihmale uğramış çocuklara yönelik birçok rezidental merkez bulunmasına karşın, Türkiye'nin ilk rezidental kurumu olan ?Oğuz Kağan Köksal Sosyal Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi? Adana ilinde kurulmuştur. Söz konusu merkezde psikiyatrik tedaviler Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı tarafından yürütülmektedir. Bu çalışmada merkezde altı yıldan bu yana tedavi gören hastaların klinik ve sosyodemografik özellikleri ve izlem bulguları sunulmuştur.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 8-18 yaşlarında toplam 152 kız olgu alındı. İstimara özgü değişkenlere ve demografik bilgilere dosya kayıtlarından ulaşıldı.Bulgular: Olguların %78.9'i cinsel istismar öyküsü bildirdi. 75 olgu Travma Sonrası Stres Bozukluğu, 36 olguya Sınırda Kişilik Bozukluğu, 32 olguya Yıkıcı Davranış Bozukluğu ve 14 olguya Duygudurum Bozukluğu tanısı konmuştur. Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve Sınırda Kişilik Bozukluğu tanısı tanıları cinsel istismar öyküsü bildirenlerde diğerlerinden daha yüksek oranlarda belirlenmiştir. Olguların %95.4'ünün tedavisinde psikotrop ilaçlar kullanılmıştır. Olguların %81.4'ünün tedavisinde kullanılan antipsikotikler en sık kullanılan ilaç tedavisidir. Duygudurum düzenleyiciler %51.7, antidepresanlar %25.5 oranlarında kullanılmıştır. Ortalama tedavi süresi 7.7 aydır. İlaç tedavisi alanların ortalama tedavi süresi diğerlerinden anlamlı biçimde daha uzundur.Sonuç: Rezidental tedaviler pek çok uygulamayı bir arada bulundurması ile diğer tedailerden ayrılır. Burada sunulan deneyimler ülkemizde istismar mağduru çocuk ve gençlerle çalışan ilk kuruma ait olması nedeni ile önemlidir. Tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinin ülke genelinde yaygınlaştırılması gerekmektedir. Çalışmadan elde edilen izlem bulguları uygulanan programın faydalarının olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Although there are many residential centers for abused and neglected children, the first residential institution of Turkey ?Oguz Kagan Koksal Social Cere and Rehabitation Center? has been established in Adana city. Psychiatric care has been provided by Cukurova University Medical Faculty Child and Adolescent Psychiatry Department in this center. In this study, the clinical and demographic characteristics, and follow-up findings of patients who treated in the center since six years will be presented.Material and Methods: Total 152 girls aged 8-18 were included in this study. Abuse-specific variables, demographic data were obtained from file records.Results: The history of sexual abuse was reported by 78.9% of cases. 75 of girls have been diagnosed as Posttraumatic Stress Disorder, 36 as Borderline Personality Disorder 32 as Destructive Behavior Disorders, and 14 as Mood Disorder. Posttraumatic Stress Disorder and Borderline Personality Disorder were more common among the girls who reported sexual abuse history than who had no. Psychotropic drugs were used in treatment of 94.5% of cases. Antipsychotics were given in treatment of 81.4% of girls, and it was most frequently chosen drugs. The rate of cases who used mood stabilizers was determined as %51.7%, antidepressants as 25.5%. The mean treatment duration was 7.7 months; and it was longer in the girls who used drugs than who had no.Conclusion: Residential treatments are different from the other treatments with to keep a combination of several applications. The experiences of the center which presented in here are important because it is first institution of our country that worked on child and adolescents victims of abuse. Treatment and rehabilitation centers should promote across the country. The findings of this study are supported the possible usefulness of the presented treatment system.