Lokal ileri ve ileri evre prostat kanserinde maksimal androjen blokajı tedavisinin hematolojik, biyokimyasal ve kemik dansitesi üzerine etkileri
Effect of maximal androgen blockade therapy on hematological, biochemical and bone density in locally advanced and advanced prostate cancer
- Tez No: 281529
- Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN KÜPELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Üroloji, Oncology, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat Kanseri, Maksimal Androjen Blokajı, Kan Hücresel Elemanları, Kemik Mineral Dansitesi, Lipit Profili, Açlık Kan şekeri, Prostate cancer, Maximal Androgen Blockade, Cellular Blood Components, Lipid Profile, Bone Mineral Dansitometry, Fasting Blood Glucose
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Lokal ileri ve ileri evre prostat kanserli hastalarda Maksimal Androjen Blokajı (MAB) tedavisinin hemoglobin (Hb) değeri, trombosit sayısı gibi Kan Hücresel Elemanları(KHE) ile ilgili parametreler, açlık kan şekeri (AKŞ), serum lipit düzeyleri ve kemik mineral dansitesi(KMD) üzerinde yaptığı değişiklikleri belirlemek amaçlanmıştır.Yöntem: Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Rıdvan Ege Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Anabilim Dalında prostat kanseri tanısı konan ve LHRH analoğu ve androjen reseptör blokörü kullanılarak MAB tedavisi uygulanan lokal ileri ve ileri evre prostat kanseri hastalarının tedaviye başlamadan önce ve tedavinin 1. yılı sonundaki Hb değeri, hematokrit değeri, trombosit sayısı, AKŞ, total kolesterol değeri(T.Kol), trigliserid(TG) değeri, yüksek dansiteli lipoprotein(HDL) değeri, düşük dansiteli lipoprotein(LDL) değeri ve KMD değerleri kaydedildi. Olguların başlangıç ve bitiş sürecindeki sonuçları karşılaştırmalı olarak yorumlandı.Sonuç: MAB tedavisinin 1. yılında Hb değeri ve KMD değerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma saptandı. Ancak trombosit sayısındaki azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Buna karşın T.Kol, TG, LDL, HDL ve AKŞ değerlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı artış izlendi. Hb değerinde anlamlı düşüş olmasına rağmen hastalarımızda anemi semptomları gelişmedi. Tedavi öncesi AKŞ değerleri, Metabolik Sendrom Tanı Kriteri olan 110 mg/dl'nin altında ölçülen 37 hastanın 14'ünde(%37,8) tedavi ile AKŞ değeri 110 mg/dl'nin üzerine çıkmıştır. Ayrıca T skoru değerlendirmesinde hastalarımızın 4 tanesinde osteoporoz geliştiği saptanmıştır. Osteoporoz gelişen hastaların tümünün T skoru tedavi öncesinde osteopenik düzeyde idi. Hiçbir hastamızda kemik kırığı oluşmadı.Tartışma: Çalışmamızda AKŞ değişiminin Metabolik Sendrom Riskine katkıda bulunduğu sonucuna varılmıştır. KMD' deki düşüş başlangıçta osteopenik olan hastalarda daha fazladır. Kemik kırığı oluşmama ve anemi semptomlarının gelişmeme nedeni ise çalışmamızın MAB tedavisinin erken verilerinin değerlendirilmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF MAXIMAL ANDROGEN BLOCKADE THERAPY ON HEMATOLOGICAL, BIOCHEMICAL AND BONE DENSITY IN LOCALLY ADVANCED AND ADVANCED PROSTATE CANCERObjective: We aimed to investigate the effect of maximal androgen blockade therapy on cellular blood components such as hemoglobin value and trombocyte count, fasting blood glucose, serum lipid values and bone mineral density in locally advanced and advanced prostate cancer.Method: Hemoglobin values, hematocrit values, trombocyte count, fasting blood glucose, total cholesterol values, triglyceride values, high density lipoprotein values, low density lipoprotein values and bone mineral density values of patients who were diagnosed at Ufuk University Medical Faculty Dr. Rıdvan Ege Hospital Urology Department with the diagnosis of locally advanced or advanced prostate cancer and treated with maximal adrogen blockade by means of LHRH analogue and androgen receptor blocker were recorded before treatment and 1 year after treatment initiation. Comparison of values before and after treatment were performed.Results: 1 year after MAB therapy a statistical significant decrease was recorded in Hb value and BMD, however the decrease in thrombocyte count was not statistically significant. T. Chol, TG, LDL, HDL and FBG values showed a statistical significant increase. Despite significant decrease in Hb value, none of our patient developed anemia symptoms. 14 of 37 patients? whose FBG levels were under 110 mg/dl value before treatment raised over 110 mg/dl which is a diagnostic criteria for Metabolic Syndrome after treatment. Besides T score evaluation revealed newly developed osteoporosis in 4 patients. All of the patients developing osteoporosis had osteopenic T score values before treatment. None of our patients suffered bone fracture.Conclusion: Our study points to the contribution of FBG changings to Metabolic Syndrome risk. Decrease in BMD is higher in previously osteopenic patients. The lack of bone fracture and anemia symptoms can be considered as a result of evaluation of early data about MAB therapy.