Kolesterol düşürücü tedavinin koroner arter bypass cerrahisi sırasında lima mekanik parametrelerine etkisi
The effect of cholesterol lowering therapy on lima mechanic parameters during coronary by-pass surgery
- Tez No: 281555
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ŞAH TOPÇUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Atorvastatin, LİMA, CABG, Endotelyal fonksiyon, Atorvastatin, LİMA, CABG, Endothelial functions
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: ASKH bilindiği gibi özellikle koroner arterleri tutan aterosklerotik prosesin bu damarlarda yarattığı daralma veya total oklüzyon sonucu kalp kasının işlev yitirmesi ile karakterize bir klinik durumdur. ASKH'da lipit düşürücü tedavi ve de CABG operasyonu başarılı prosedürler olarak literatürde yerini almıştır. CABG sırasında venöz greftler sıklıkla kullanılmaktadır ancak arteryel greftler özellikle de LİMA ateroskleroza drenci, açık kalım sürelerinin üstünlüğü nedeni ile CABG operasyonlarının vazgeçilmez grefti olarak kardiyovasküler cerrahideki yerini almış durumdadır. Bu amaçla kullanılan statinlerin piyasaya çıktığından bu yana kolesterol düşürücü etkileri yanında pleitropik etkileri adını verdiğimiz kolesterol düşürücü etkilerinden bağımsız etkileri ortaya çıkmıştır. Bu etkilerin birçoğu endotelyal fonksiyonları koruyucu etkilerdir. Biz LİMA üzerindeki olumlu etkileri bulmayı hedeflemekteyiz.Gereç ve yöntem: Çalışmamızda CABG operasyonuna alınacak hastalardan kolesterol düşürücü tedavi olarak yine bir statin olan atorvastatin etken maddeli ilaç kullanan hastaların operasyon sırasında alınan LİMA'nın atık örnekleri üzerinde kasılma ve gevşeme kuvvetlerini araştırdık. Bu amaçla 40 adet atorvastatin kullanan hastanın LİMA örneklerini, 33 adet herhangi bir lipit düşürücü ilaç kullanmayan hastanın LİMA örnekleri ile karşılaştırdık.Bulgular: Guruplar arasında tek başına kasılma ve tek başına kasılma değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulamadık. Ancak her bir hasta için kasılmaya oranla gevşeme yüzdesi hesap edilerek yaptığımız karşılaştırmalı sonuçta atorvastatin kullanan gurupta anlamlı farklılık ortaya çıktı.Sonuç: Atorvastatin kullanan gurupta LDL değerleri de yüksek çıkmasına rağmen elde ettiğimiz bu sonuç bu gurup ilaçların endotelyal etkinliklerinin daha iyi anlaşılmasında yol gösterici olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Atherosclerotic heart disease (AHD) is clinical condition that is characterised by narrowing or total occlusion of the coronary arteries, resulting heart muscle failure. Especially lipid lowering pharmaco-therapies and Coronary Artery By-Pass Grafting (CABG) operations are documented as relatively successful procedures in the literature. During CAGB, venous grafts are widely used, hence arterial grafts especially the LIMA became essential for CAGB due to its resistance to atherosclerosis and superiority on patency and given its prestigious place in cardiovascular surgery. Since statin class of medications introduced for this purpose, additional pleitropic effects have been discovered besides its cholesterol lowering effects. These pleitropic effects mostly includes protective effects on endothelial function. We aimed to find the positive effects on LİMA.Materials and methods: In this study we investigated contraction and relaxation forces (dynamics) on LIMA residual samples which are taken from the patients during CAGB surgery who used atorvastatin treatment. For this purpose we compared the LIMA samples from 40 patients who used atorvastatin with a control group of LIMA samples from 33 patients who did not use any lipid lowering medication.Results: No significant differences were found between both groups regarding self contraction and self contraction values. In contrary with comparative analysis made between two groups by calculation of ?relaxation percentage relative to contraction? for each individual patient, showed statistically significant difference in favour of atorvastatin treated group.Conclusion: Eventhough LDL levels were found to be high for atorvastatin treated patients; this result we found may be explanatory for endothelial effects of statin class of medications.