Süt çocukluğu dönemindeki bebeklerin annelerine verilen D vitamininin çocuklardaki D vitamini düzeyine etkisi
Effect of maternal vitamin D supplementation on vitamin D levels of breastfed infant
  1. Tez No: 281564
  2. Yazar: FUAT BUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. E. GÜLBİN GÖKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Süt çocukluğu, D vitamini eksikliği, D vitamini desteği, anne sütü, laktasyon
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Çocuk Sağlığı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
AMAÇ: Anne sütü ile beslenen bebeklerin annelerine doğumdan sonra altı ay boyunca verilen 400 U/gün D vitamini desteğinin çocuklardaki D vitamini düzeyine etkisinin incelenmesi amaçlandı.YÖNTEM: İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Sosyal Pediatri Polikliniği'ne Mayıs 2010 ile Ekim 2010 tarihleri arasında ilk kez başvuran sağlıklı term AGA yenidoğanlar ve kronik hastalığı olmayan anneleri araştırmaya alındı. Araştırmaya alınan anne ve çocuklar başvuru sırasına göre çalışma (n:46) ve kontrol grubu (n:44) olmak üzere ayrıldı. Anne ve çocuklar her iki grupta da benzer özelliklere sahipti. Araştırmadaki tüm çocuklara rutin olarak aldıkları 400 U/gün D vitamini desteğine devam edilmesi önerilirken çalışma grubundaki annelere 400 U/gün D vitamini desteği yapıldı, kontrol grubundaki annelerin ise D vitamini almamaları istendi. Başlangıçta annelerin tamamından; 6. ayda hem annelerden hem de çocuklardan D vitamini düzeyi için kan örnekleri alındı. Çalışma Mart 2011 tarihinde sonlandırıldı. D vitamini düzeyleri HPLC yöntemi ile çalışıldı. D vitamini sonuçları ile vakaların genel özelliklerinin istatistiksel analizleri NCSS 2007 paket programı ile yapıldı.BULGULAR: Araştırmanın başlangıcında, annelerin tamamı (n:90) hamilelikte multivitamin desteği aldıklarını belirtmelerine rağmen, annelerin D vitamini düzeyi ortalaması 13.5 ±8.6 ng/ml bulundu. Annelerin sadece %22.2'sinde D vitamini düzeyi 20 ng/ml'nin üzerinde saptandı. Araştırmaya katılan annelerin D vitamini düzeyine etkili faktörler değerlendirildiğinde annenin başının kapalı olmasının D vitamini eksikliğini istatistiksel olarak anlamlı biçimde arttırdığı belirlendi (p=0.041). Araştırmanın sonunda D vitamini desteği alan annelerin D vitamini düzeyleri daha yüksek bulundu ancak aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Diğer yandan D vitamini düzeyindeki artış destek yapılan grupta belirgin olarak fazlaydı. Altıncı ay sonunda D vitamini desteği yapılan ve yapılmayan annelerin çocuklarının D vitamini düzeyleri ise benzer bulundu. Çalışma grubundaki çocukların D vitamini düzeyi ortalaması 35.6±16.3 ng/ml, kontrol grubundakilerin 34.6±21.4 ng/ml saptandı. Çalışma grubundaki çocukların %13'ünde, kontrol grubunun %20.5'inde D vitamini düzeyi 12 ng/ml altında idi. Her iki gruptaki çocukların D vitamini düzeyleri arasında fark bulunmadı. Annelere 400 U/gün D vitamini desteği çocukların D vitamini düzeyinde fark yaratmadı.YORUM: Ülkemizde annelerde ve çocuklarında D vitamini eksikliği önemli bir sorundur. Sonuçlarımıza göre doğumdan sonra ilk altı ayda annelere verilen 400 U/gün D vitamini desteği çocukların D vitamini düzeyinde önemli bir değişiklik yaratmamıştır. Bu konuda daha farklı dozlarda geniş kapsamlı çalışmaların yapılmasına gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: The purpose of this study was to examine the effect of maternal vitamin D (400 U/day) supplementation to the breastfed infants at 6 months of age. METHODS: The healthy term AGA newborns and their mothers constituted the study population. The parents and newborns were divided into two groups in order of application to the clinic, as study (n=46) and control (n=44). The mothers and the children in both groups had the same properties. All infants were recommended to continue routine vitamin D (400 U/day) supplementation. Mothers in the study group received 400 U vitamin D per day. The mothers in the control group were asked not to take any vitamin D supplementation. At the beginning of the study blood samples were taken from all mothers. All infants were regularly followed-up until 6 months of age. At the end of the study blood samples were drawn from infant and their mothers. All blood samples were used to evaluate the vitamin D levels. Vitamin D levels were measured by HPLC method. NCSS 2007 software package, was used for the statistical analysis.RESULTS: The mean vitamin D level of all mothers was 13.5±8.6 ng/ml at the beginning. Of all mothers 22.2% had vitamin D levels above 20 ng/ml. Mothers who regularly covered their heads had significantly low vitamin D levels. At the end of the study the vitamin D levels of infants whose mothers received vitamin D supplementation were similiar to those of the control group. Thirteen percent of children in study group and 20.5% of the control group had vitamin D levels below 12 ng/ml.CONCLUSIONS: According to our findings the maternal vitamin D supplementation (400 U/day) in the first six months after delivery had no influence on the vitamin D levels of infants. Further studies are required on this subject.KEY WORDS: Infant, Vitamin D deficiency, maternal Vitamin D supplementation, breastfeeding