Esansiyel tremorda işitme kaybı
Hearing loss in essential tremor
  1. Tez No: 281567
  2. Yazar: EMİŞ EKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN DOĞU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Esansiyel Tremor(ET), Beyin Sapı İşitsel cevabı (BERA), İşitme Kaybı, Odyometre, Essential Tremor (ET), Auditory Brain Stem Response (BERA), Hearing loss, Audiometry
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Esansiyel tremor (ET) kronik, progresif seyirli, postüral ve kinetik tremor ile karakterize sık görülen nörolojik bir hastalıktır. ET'de serebellotalamokortikal yollarda anormallik olduğu düşünülmektedir. ET ile işitme kaybı arasında ilişki bildiren çalışmalar mevcuttur. ET olgularında gözlenebilen işitme kaybının odyometrik ve beyin sapı incelemelerini değerlendiren herhangi bir çalışma bildirilmemiştir. Biz bu çalışmada, ET'li hastalarda beyin sapı ve ilgili yapılarda gelişebilecek elektrofizyolojik değişiklikleri incelemeyi amaçladık.Yaptığımız çalışmada bu ilişkinin araştırılması amacıyla Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji polikliniğine başvuran ardışık 100 ET hastası ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 100 sağlıklı kontrol bireyi çalışmaya alındı. Tüm hasta ve kontrol grubundaki bireylere ayrıntılı anamnez, nörolojik muayene, otolojik muayene, saf ses odyometrisi, timpanometri ve Beyin sapı işitsel cevapları (BERA) yapıldı. BERA; periferden santrale kadar uzanan yol boyunca oluşan işitme ile ilgili patolojilerin belirlenmesinde kullanılan objektif bir yöntemdir.ET'si olan hastaların yaş ortalaması 56,38± 16,73 idi, kontrol grubu bireylerinin yaş ortalaması 56,47±16,86 idi. ET'si olan 19 hasta ve kontrol grubundan 2 sağlıklı birey işitme ile şikayeti olduğunu bildirdi (p değeri =0,003).Yaptığımız çalışmada ET'li hastalar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında odyometri ve BERA incelemelerinde işitme kaybı açısından anlamlı fark bulunamadı. Bununla birlikte tremor şiddeti arttıkça odyometrik ölçümlerde ve BERA'da işitme kaybının arttığı görüldü. BERA incelemesinde dominant elde tremor şiddeti arttıkça sağ kulak ve sol kulakta V. dalga latansı, sağ kulak I-V ve sağ kulak III-V interpik latanslarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Bu çalışma bize; ET'li hastalarda beyin sapı düzeyinde fonksiyonel iletiyi bozan bir patoloji olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Essential tremor (ET) is a common chronic progressive disease, characterized with postural and action tremor. Abnormalities within the cerebello-thalamocortical pathways are thought to be involved in ET. In some studies it was reported that there is an association between ET and hearing loss. There are no studies investigating the audiometric and brain stem examinations of hearing loss that can be seen in ET cases. In this study our goal is to investigate electrophysiological changes that can occur in brain stem and related structures.In this study, 100 sequent ET patients who had referred to Mersin University Faculty of Medicine Neurology Department, and 100 healthy individuals that are equivalent in terms of age and gender were conducted to investigate this association. Detailed medical history, neurologic examination, audiologic examination, pure tone audiometry, tympanometry and Brain-stem Electric Response Audiometry (BERA) analyses were applied to all patients and controls. BERA; is an objective procedure that can be used to determine hearing problems that occurs in tract between peripheral and the central portion.The mean age of patients? with ET was 56.38 ± 16.73, and mean age of individuals in control group was 56.47 ± 16.86. 19 of the patients with ET, and 2 healthy individuals from control group had hearing problems (p =0,003).In this study there were no significant difference found in audiometric and BERA examinations in terms of hearing loss between ET group and control group. Furthermore; in audiometric and BERA analyses, an increase in hearing loss found correlated with increase of tremor severity. In BERA analysis, it is found that there is a statistically significant difference with the increase of tremor severity at the dominant hand with: V. wave latencies of the right and left ear; I-V interpeak latencies of the right ear and III-V interpeak latencies of the right ear This study shows that there can be an impairment inhibiting the functional transmission in brain stem of patients with ET.