Esansiyel tremor olgularında beyin sapı uyarılmış potansiyel yanıtları ve odyometrik inceleme
Brain stem evoked potentials and audiometry in essential tremor
- Tez No: 230021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PERVİN İŞERİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Esansiyel Tremor, Orta Latanslı İşitsel Uyarılmış Potansiyeller(MLAEP), Beyin Sapı İşitsel Uyarılmış Potansiyeller(BAEP), İşitme Kaybı, Odyometre, Essential Tremor, Middle Latency Auditory Evoked Potentials (MLAEP), Brainstem Audio Evoked Potentials (BAEP), Hearing İmpairment, Audiometer
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Esansiyel tremorun monosemptomatik bir bozukluk olduğunu ileri süren geleneksel görüş günümüzde değişmektedir. Yapılan çalışmalar denge ve yürüme bozukluklarının yanında işitme kaybının da eşlik ettiği ve işitme kayıplarının tremor şiddeti ile orantılı olduğunu ortaya koymuştur. Yaşanan özürlülük ve işitme cihazı kullanma ihtiyacı ise yapılan odyometrik incelemelerde beklenenden daha fazla bulunmuştur. ET olgularında özellikle yüksek frekanslarda olduğu bildirilen işitme kaybı olgularının odyometrik ve beyin sapı incelemelerini değerlendiren herhangi bir çalışma bildirilmemiştir. Biz bu çalışmada, ET'lu hastalarda beyin sapı ve sekizinci kranial sinirde gelişebilecek elektrofizyolojik değişiklikleri incelemeyi amaçladık. Çalışmaya 2006?2007 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim dalı Hareket Hastalıkları Polikliniğine müracaat eden ve Hareket Hastalıkları Topluluğunun Öngördüğü ET Tanı Kriterleri (2000) temel alınarak ET tanısı alan toplam 30 hasta dahil edildi. Kontrol gurubu ise hasta gurubu ile genetik bağı olmayan; yaş ve cinsiyet dağılımı hasta grubuyla eş olan olgulardan seçildi. Her iki guruba da işitme kusuru ya da işitme kusuru oluşturma olasılığı olan nörolojik ve sistemik hastalığı olmayan kişiler dahil edilmedi. Her iki guruba konvansiyonel odyometri, MLAEP, BAEP kayıtlamaları yapıldı. BAEP yanıtları incelendiğinde sağ II ve III; sol I ve II pik latanslarında her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi. Ancak uzamış BAEP pik latansları ile konvansiyonel odyometri incelemesi, MLAEP değerleri ve el tremorunun baskın olduğu taraf arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Odyometrik incelemelerde istatistiksel olarak anlamlı olmasa da tremorun karşı tarafında YFİK izledik. Odyometrik inceleme sonucunda saptanan asimetrinin beyin sapı ve talamus düzeyinde kaynağını araştırmak amacıyla BAEP ve MLAEP yanıtları karşılaştırıldı; anlamlı bir ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
The traditional opinion which alleges essential tremor as a mono-symptomatic disorder is amending at present. The studies being conducted have displayed that, hearing impairment accompany to balance and walking disorders and hearing deficiencies are correlated to intense of tremor. Observed disablement and the need to use of hearing aid have found more than expected on audiometric examinations. There is not any reported study that evaluates audiometric and brainstem examinations on hearing deficiency phenomenon?s which were informed as especially seen in high frequency at ET events. We have aimed to examine the electro-physiological changes on brain peduncle and related to brain peduncle structure of ET patients at this study. Thirty patients with ET have been examined who has applied Kocaeli University Movement Disorders Clinic between 2006 - 2007 years. Normal controls included spouses and other non-genetically related people accompanying our patients. The ones who correspond to the description of hearing deficiency or the ones who has audiological, systemic illnesses that can cause hearing deficiency were not included to the study in both groups. Conventional audiometer, MLAEP and BAEP recordings have been kept for the both group. When BAEP answers were examined, statistically significant differences were observed between two groups on peak latencies Right II & III with Left I and II. But lengthened BAEP peak latencies and conventional audiometer examines has not stated any significant correlation between MLAEP values and dominant hand tremor side. Although it is not statistically significant, during audiometric examines we have observed high frequency hearing deficiencies at reverse side of tremor. BAEP and MLAEP responses are compared in order to investigate the source of asymmetry obtained during audiometric examine at the level of brain peduncle and thalamus but not a significant relation has been confirmed.