Konya ilinde hipertansiyon prevalansı ve farkındalık
Prevalence of hypertension and awareness in the province of Konya
- Tez No: 281614
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Farkındalık ve kontrol, hipertansiyon, Konya, prevalans, Awareness and control, Hypertension, Konya, prevalence
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
AmaçHipertansiyon kardiyovasküler hastalıklar için önemli bir risk faktörüdür ve hipertansiyon kontrolü ile kardiyovasküler hastalık riski azalmaktadır. Biz bu çalışmamızda Konya'da 18 yaş ve üzeri nüfusta hipertansiyon prevalansını, farkındalığını, tedavi ve kontrol oranlarını cinsiyet ve yaş gruplarına göre belirlemeyi amaçladık.Materyal-MetodKonya il merkezi, ilçe ve köylerinde küme örnekleme yöntemi ile 388'i erkek, 412'si kadın 800 kişi HT taramasına alındı. HT taraması ev ziyaretleri şeklinde yapıldı. Kan basıncı ölçümü sonucu ortalama sistolik ? 140 mmHg veya ortalama diyastolik ? 90 mmHg hipertansiyon kabul edildi. Daha önce hipertansiyon tanısı alan ve/veya antihipertansif kullananlar, kan basıncı ölçümleri ne olursa olsun hipertansif olarak kabul edilmiştir.BulgularTüm Konya genelinde HT prevalansını %50,8 bulduk. Kadınlarda HT prevalansı (%57,3) erkeklerden (%43,8) yüksekti. HT prevalansını kırsal bölgede %56, kentsel bölgede %48,4 olarak bulduk. HT farkındalık kadınlarda daha yüksekti, HT farkındalık kadınlarda %65,7, erkeklerde %44,7 olarak bulundu. Hipertansif grupta tedavi oranları tüm grupta %49, kadınlarda %55,1 ve erkeklerde %40,6; hipertansiyon kontrol oranı tüm hipertansiflerde sadece %14,8 (erkeklerde %14,7 kadınlarda %14,8), antihipertansif tedavi alanlarda ise %28,6 olduğu görüldü. Erkeklerde HT farkındalık ve tedavi oranları düşük olmasına rağmen tedavi alan hipertansif erkeklerde kontrol oranı daha iyiydi. Tedavi alan erkeklerde kontrol oranı %34,8 iken tedavi alan kadınlarda %24,6 idi.SonuçKonya'da hipertansiyon prevalansı çok yüksek, farkındalık, tedavi ve kontrol oranları ise olması gereken değerlerin çok altında bulundu. Önemli bir sağlık sorunu olan HT farkındalık, tedavi ve kontrol oranlarının artırılması ve HT'u önlemeye yönelik çalışmaların yapılmasına gerek vardır.
Özet (Çeviri)
AimHypertension is an important risk factor for cardiovascular disseases and risk for carviovascular disseases decreases by control of hypertension. In this study we researched hypertension prevalance in Konya over the age of 18, patients? awareness of their illnesses and aimed to find treatment and control of hypertension according to gender and age.Material-Methods388 men, 412 women and a total of 800 people screeing on on this study in state center and villages of Konya with cluster sampling method. Hypertenson scrreeing was done by home visitations. Systolic ? 140 mmHg or diastolic ? 90 mmHg blood pressure was assumed as hypertension. Regardless of the measured blood pressure, patients who were already known to be hypertensive or undergoing antihypertensive medication assumed as hypertensive.ResultsHypertension prevalance was 50,8%in Konya. Hypertension prevalance was higher in women (57,3%) than men (43,8). In rural area prevalance was 56%and in urban area 48,4. Women were more aware of their illneses (65,7%vs 44,7%). In hypertensive group all patients? ratio who were undergoing antihypertensive medication was 49%, women 55,1 and men 40,6%. Controlled hypertension ratio was only 14,8%in all hypertensive patients (men 14,7%, women 14,8%) and 28,6%in patients undergoing antihypertensive medication. Although men were not totally aware of their illneses, control of hypertension was more succesful in men tham women with medication. In men who were taking medication controlled hypertension ration was 34,8 and 24,6 in women.ConclusionHypertension prevalance was very high in Konya however awareness, medication and controled hypertension ratios was very below of the expected values. Because of hypertension is an important health problem, we need more study to make people aware of their disseases, make the treatment and control ratios higher and to prevent people from hypertension.