Hepatopulmoner sendromun tedavisinde flavanoid ve likopodyum klavatumun etkinliği
The effects of flavanoid and lycopodium clavatum in the treatment of hepatopulmonary syndrome
  1. Tez No: 281651
  2. Yazar: TALHA ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KAYNAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatopulmonary syndrome, Flavanoid, Lycopodium Clavatum
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Hepatopulmoner sendrom tedavisinde Flavanoid ve LK `un etkinliğini araştırılmıştır. Durum değerlendirmesi: HPS'da hipoksinin nedeni perialveoler kapiller damar çapı genişlemeleridir.Buna etken olabilecek en önemli faktörün Nitrik Oksit yüksekliği olduğu düşünülmektedir. Kullandığımız farmakolojik ajanların HPS tedavisinde ne ölçüde etkin olacağını değerlendirmeyi amaçlamaktayız.Yöntem: Deneysel çalışmada her biri 6 rattan oluşan 4 grup oluşturuldu. Grup 1: Sham-kontrol, grup 2: Yalnız koledoğu bağlanan, grup 3: Koledok ligasyonu sonrası Flavanoid verilen, grup 4: Koledok ligasyonu sonrası Likopodyum verilen grup olmak üzere dört gruptan oluşturuldu. Koledok ligasyonu sonrası 2. haftada ratlara Flavanoid ve Likopodyum verildi. 5 hafta beklenip siroz oluşturuldu. Ratların akciğer ve karaciğerleri histopatolojik olarak incelendi ve perialveoler damar çapları okülometre ile ölçüldü. Arterial kan gazları ve biyokimyasal parametreler değerlendirildi.Bulgular: Siroz oluşan koledok ligasyonu yapılan gruplarda, kontrol grubuna göre, tıkanma ikteri biyokimyasal parametreleri yüksek ölçüldü.Bununla birlikte hipoksi ve perialveoler damar çaplarında artma oldu. Koledok ligasyonu+Flavanoid verdiğimiz grup 3'te perialveoler damar çapları ve hipoksi, koledok ligasyonu yapılan gruba göre daha az tespit edildi.Ölçülen kan değerleri hem sham-kontrol grubu, hem de Likopodyum grubuna oranla daha iyi sonuçlar verdi. Ayrıca koledok ligasyonu+Likopodyum grubunda iyileşme ve düzelme beklentisinin aksine hem akciğer hem karaciğer dokusunda nekroz tespit edildi. Grup 4'te ıkanma ikterinde oluşan biyokimyasal parametrelerde , kontrol grubuna göre daha yüksek tespit edildi.Sonuç: Tıkanma sarılığında karaciğerde meydana gelen fibrozisin ve oksidatif hasarın ayrıca akciğerde perialveoler damar çaplarının Flavanoid verilmesi ile diğer siroz oluşturulan gruplara nazaran anlamlı olarak azaldığı tespit edildi. HPS'da oluşan hipoksinin tedavisinde de ve siroz oluşumunun geciktirilmesinde faydalı olabileceği sonucuna varıldı. Likopodyum'un akciğer ve karaciğerde nekrotik etkiler oluşturması,tıkanma ikterinde toksik etki oluşturabileceği düşündürdü..
Özet (Çeviri)
Aim: Hepatopulmonary syndrome (HPS) has been classically attributed to intrapulmonary vascular dilatation impairing arterial oxygenation in the setting of liver disease. The loss of vascular tone in patients with intrapulmonary vascular dilatation is unexplained. In our study, we try to find out effect of Flavanoid and LC in the treatment of HPS .Methods: We used an animal model for the study of HPS by common bile duct ligation (CBDL) in the rat.We induced biliary cirrosis over 5 weeks of period. Four groups each of which contains 6 rats. (1: Sham-control, 2: Common bile duct ligation, 3:Common bile duct ligation+ Flovonoid , 4:Common bile duct ligation+LC (Lycopodium Clavatum) were studied. Arterial blood gases, biochemical parameters and histological features were evaluated.And oculometric measurements of perialveolar vascular dilatation were assessed.Findings:In common bile duct ligated rats, we obtained biliary cirrhosis, hypoxemia and intrapulmonary vascular dilatation.Common bileduct ligated + Flovonoid given 3.group perialveolar vascular dilatation and hypoxia was better than 2.group and 4.group.Common bile ligated and LC given 4.group , at the pathological evaluations of lung and liver , tissue necrosis were observed. Biochemical parameters at common duct ligated groups were higer than other groups.Results:In common bile duct ligated rats , Flovonoid given groups hepatic fibrosis and perialveolar vascular dilatation was less than other groups.And it can be a new drug of chioce in treatment of HPS.LK which was an hemopoietic ,antioxidant drug didn?t evaluated in treatment of HPS, because of its toxic effect on icteric rats.