Karaciğer nakil yapılan hastalarda intraoperatif böbrek doku oksijenasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of intraoperative kidney tissue oxygenation in liver transplant recipient patients
  1. Tez No: 908120
  2. Yazar: SEZAİ AKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ZİYA ÇOLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek oksijenlenmesi, Akut böbrek yetmezliği, Karaciğer nakil anestezisi, Postreperfüzyon sendromu, Kidney oxygenation, Acute kidney injury, Liver transplant anesthesia, Post Reperfusion syndrome
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş: Karaciğer nakli (LT), birçok son dönem karaciğer hastalığının kabul görmüş bir tedavi yöntemidir. Son zamanlarda karaciğer transplantasyonunda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Anestezistin rolü, güvenli genel anestezi sağlamak ve hastanın hayati organlarına yeterli perfüzyonu sağlayarak kabul edilebilir bir hemodinamik performansı sürdürmektir. Yeterli bir renal hemodinamik durum, özellikle renal kan akımı, böbrek fonksiyonunun korunması için önemli bir konudur. Akut böbrek hasarının (AKI), karaciğer nakli (LT) hastalarında kısa ve uzun vadeli sağ kalım üzerine önemli bir etkisi vardır. Amaç: Bu çalışmada amacımız, NIRS yöntemini, böbrek doku oksijenizasyonunu intraoperatif gerota fasyası üzerinden steril kılıf aracılığıyla değerlendirmesinde kullanarak, bu yöntemin klinik olarak karaciğer nakli prosedüründe böbrek hasarının değerlendirilmesinde faydalı olup olmadığını belirlemektir. Daha önce benzer çalışmalar yapılmış olup böbrek doku oksijenasyonunu böbrek parankimi üzerinden değerlendirmeye yönelik herhangi bir çalışma yapılmamıştır(1,2). Gereç ve Yöntem: 18–65 yaş arası, elektif karaciğer nakli planlanan ve daha önce böbrek fonksiyonları normal 41 olgu çalışma kapsamına alındı. Çalışmaya katılmak istemeyen, fulminan hepatik yetmezlik nedeniyle nakil olacak hastalar, hepatik ensefalopatili, hepatorenal veya hepatopulmoner sendromlu, öncesinde akciğer ve kalp hastalığı olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Etik onayı takiben, olguların preanestezik muayenesi yapıldı, işlem odasına alındıktan sonra rutin monitörizasyon yöntemleri olan EKG, kan basıncı, SpO2, ısı, BIS takıldı, ölçümler alındı. Tiyopental 3-5 mg/kg, fentanil 1-2 mcg/kg, lidokain 1 mg/kg, veküronyum 0,1 mg/kg ile anestezi indüksiyonu yapıldı, indüksiyon sonu verileri kaydedildi, yeterli anestezi derinliği sağlandıktan sonra hastalar entübe edildi. Hastalara near-infrared spektroskopi (NIRS), pleth variable index (PVI), perfusion index (PI), oksijen rezerv index (ORI), SpHb ölçümü için masimo non-invaziv ölçüm probu takıldı, giriş verileri kaydedildi. Rutin olarak uygulanan invaziv arter monitorizasyonu sonrası, pulse contour analiz yöntemiyle kardiyak output, strok volüm, strok volüm varyasyon, dPmax monitorize edildi ve takibe eklendi. Diseksiyon aşamasının başlarında, gerota fasiası görüldüğü ilk anda böbrek NIRS değeri kaydedildi (T0). Portal ven ve v. cava inf. klemplendikten sonra (anhepatik dönemde) hepatik ven anastomozları bittikten, portal ven anastomozu başlamadan önce böbrek NIRS değeri kaydedildi (T1). Greftin portal ven ve hepatik ven anastomuz sonrası klempler açıldıktan ve greftin hepatik arter anastomuzu yapılıp perfüze edildikten sonra fasia kapatılmadan önce böbrek NIRS değerleri kaydedildi (T2). Greft kanlanması sağlandıktan sonra karaciğer doppler USG yapıldı. Ameliyat boyunca olguların hemodinamik, solunumsal, rutin laboratuar verileri ve saatlik idrar çıkışı kaydedildi. Ameliyat bitiminde toplam operasyon süresi soğuk iskemi süresi sıcak iskemi süresi ve arter perfüzyon süresi kaydedildi. Olguların postoperatif yoğun bakımda kalış süresi, mekanik ventilasyon süresi KDİGO skoru ve komplikasyonlar kaydedildi. Postoperatif yoğun bakım süreci sonlandıktan sonra hasta takibi sonlandırıldı. Dipnot: Çalışma kapsamında herhangi bir kişisel v􀃨mali çıkar çatışması yoktur.
Özet (Çeviri)
Background: Liver transplantation (LT) is an accepted treatment for many end-stage liver diseases. Significant advances have been made in liver transplantation recently. The role of the anesthesiologist is to provide safe general anesthesia and maintain an acceptable hemodynamic performance by ensuring adequate perfusion of the patient's vital organs. An adequate renal hemodynamic status, especially renal blood flow, is an important issue for the preservation of renal function. Acute kidney injury (AKI) has a significant impact on short- and long-term survival in liver transplant (LT) patients. Aim: Our aim in this study is to use the NIRS method to evaluate renal tissue oxygenation through a sterile sheath over Gerota's fascia intraoperatively, and to determine whether this method is clinically useful in evaluating kidney damage in the liver transplantation procedure. Similar studies have been conducted before, but no study has been conducted to evaluate renal tissue oxygenation through the renal parenchyma (1,2). Material and Method: 41 patients aged 18–65 years, who were planned for elective liver transplantation and had normal kidney functions before, were included in the study. Patients who did not want to participate in the study, patients who will be transplanted due to fulminant hepatic failure, patients with hepatic encephalopathy, patients with hepatorenal or hepatopulmonary syndrome, patients with previous lung and heart disease were not included in the study. Following ethical approval, preanesthetic examination of the cases was performed, and after being taken to the operating room, routine monitoring methods such as ECG, blood pressure, SpO2, temperature, and BIS were performed and measurements were taken. Anesthesia was induced with thiopental 3-5 mg/kg, fentanyl 1-2 mcg/kg, lidocaine 1 mg/kg, vecuronium 0.1 mg/kg, end-induction data were recorded, and an endotracheal tube of appropriate size was inserted after sufficient anesthesia depth was achieved. After the location of the intubation tube was confirmed (auscultation and etCO2 detection), a masimo non-invasive measurement probe was attached to the patient for near-infrared spectroscopy (NIRS) and pleth variable index (PVI), perfusion index (PI), oxygen reserve index (ORI), SpHb measurement. ,input data has been saved. After routine invasive arterial monitoring, cardiac output, stroke volume, stroke volume variation, dPmax were monitored using the pulse contour analysis method and added to the follow-up. Kidney NIRS values were recorded after parenchymal dissection was completed but before vascular connections were clamped (T0). After the hepatic vein and portal vein connections of the graft were clamped, NIRS values (T1) were recorded in the anhepatic phase. Kidney NIRS values (T2) were recorded after the clamps were opened after the portal vein and hepatic vein anastomosis of the graft and the hepatic artery anastomosis of the graft was made and perfused. After the graft blood supply was ensured, liver Doppler USG was performed. Hemodynamic, respiratory, routine laboratory data and hourly urine output of the patients were recorded throughout the surgery. At the end of the surgery, the total operation time, cold ischemia time, warm ischemia time and artery perfusion time were recorded. Postoperative intensive care unit stay, mechanical ventilation duration, KDIGO score and complications were recorded. Patient follow-up was terminated after the postoperative intensive care period was completed. Footnote: There are no conflicts of personal and financial interest within the scope of the study