Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin preterm bebeklere uygulanacak terapötik pozisyonlar konusunda farkındalık düzeyinin arttırılması
Increasing awareness levels of nurses working in neonatal intensive care unit for applied therapeutic positions in preterm infants
- Tez No: 281728
- Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pozisyon, preterm, yenidoğan yoğun bakım ünitesi, hemşire, farkındalık, Position, preterm, NICU, nurse, awareness
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Çalışma Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde çalışan hemşirelerin preterm bebeklere uygulayacakları terapötik pozisyonlar konusunda farkındalık düzeyini arttırmak amacıyla tek grup ön test-son test düzeninde yarı deneysel tipte planlandı.Araştırma; Şubat-Mart 2010 tarihleri arasında İstanbul, Kocaeli, Bursa, Kayseri, Adana illeri içinde bulunan Acıbadem Sağlık Grubuna (ASG) bağlı özel hastanelerin YYBÜ'lerinde çalışan 79 hemşire ile gerçekleştirildi. Hemşirelere eğitim öncesinde ve eğitimden 15 gün sonra literatür doğrultusunda hazırlanan soru formu doldurtuldu. Eğitimde kitapçık, afiş, power point sunusu, video, oyun kartları, pozisyon verme materyalleri kullanıldı.Eğitimin hemşirelerin terapötik pozisyon uygulamaları ve nasıl uyguladıkları, pozisyon uygulamalarında kullanılacak uygun materyallerin özellikleri, taburculukta ailelere pozisyonlarla ilgili verilecek eğitim konusunda farkındalık düzeylerini arttırdığı (p0,05). Sonuç olarak Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde çalışan hemşirelere preterm bebeklere uygulanacak terapötik pozisyonlar konusunda verilen eğitimin terapötik pozisyon uygulamaları, hangi materyallerle ve nasıl uygulanacağı, taburculukta ailelere verilmesi gereken pozisyon eğitimi konusunda farkındalık düzeyini arttırmada etkili olurken, bazı pozisyonların tıbbi ve gelişimsel avantaj ve dezavantajları konusunda farkındalık düzeyini arttırmada etkili olmadığı belirlendi.YYBÜ'de çalışacak hemşirelere NIDCAP kapsamında düzenli olarak terapötik pozisyonlar konusunda eğitim verilmelidir.
Özet (Çeviri)
The study planed for increasing awareness levels of NICU nurses for applied therapeutic positions in preterm infants by one group pretest-posttest order semi-emprical type.The study was performed between February-March 2010 in totaly 79 nurses worked in the NICU of private hospitals of Acibadem Health Care Group (ASG) located in Istanbul, Kocaeli, Bursa, Kayseri, Adana. After 15 days and education before nurses answered questionnaire prepared in accordance with the literature. In education, booklet, poster, power point presentation, video demonstration, game cards, and position materials were used to.That were determined to the education was increased nurses? awareness levels (p0.05) of neuromotor aspects of the benefits and developmental disadvantage of prone position, the medical benefits of side-line position, supine position? developmental and medical disadvantages. As a result; the education given NICU nurses for applied therapeutic positions in preterm infants while effective in improving awareness levels about therapeutic positions applications, with which materials and how to implement, the position should be given the families discharged education, it wasn?t effective in improving level of awareness to some positions? medical and development advantage and disadvantage.NICU nurses should be trained about the therapeutic positions in the context NIDCAP on a regular basis.